Ρωσικό Χειρόγραφο του 1853 μεταφρασμένο στα Ελληνικά
(Διασκευασμένο απόσπασμα)
Λίγοι γνωρίζουν να διεξάγουν τον αγώνα κατά των παθών με τρόπο θεάρεστο και νικηφόρο. Το βιβλίο αυτό διδάσκει τον χριστιανό πώς να αγωνίζεται ώστε ο αγώνας του να στέφεται με νίκες. Επειδή αγωνοθέτης στον πνευματικό αγώνα μας είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος και νικά για μας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να καταφύγουμε σ΄αυτόν για να λυτρωθούμε. Το πώς θα ενωθούμε με τον Χριστόν που υπάρχει μέσα στην καρδιά μας, αυτό ακριβώς μας διδάσκει η ΝΟΕΡΑ ΑΘΛΗΣΙΣ.(385 κεφάλαια).
Ας είναι γνωστό πως για τον χριστιανό αρμόζει με κάθε τρόπο και πάντα να μεριμνά για την ένωσή του με τον Θεό.
Παραδεχτείτε ότι όλα τα επίγεια και αγαπητά (πλούτη, δόξα, σύζυγος και καθετί ωραίο και γλυκύ του κόσμου τούτου) δεν είναι ιδιότητες της ψυχής αλλά ταιριάζουν στη σάρκα, είναι πρόσκαιρα και θα παρέλθουν όλα.
Η ψυχή που είναι αθάνατη, μόνο κοντά στον αιώνιο Θεό βρίσκει ανάπαυση που είναι το ανώτατο αγαθό, το γλυκύτερο, το πιο ωραίο απ΄όλους τους έρωτες. Γιατί από τον Θεό έχει τη φυσική του προέλευση και στον Θεό θα επιστρέψει.
Συνεπώς στη πρόσκαιρη ζωή έχουμε χρέος και ανάγκη να ζητήσουμε επιμελώς την ένωσή μας με τον Θεό για να αξιωθούμε τη μέλλουσα ζωή αιωνίως.
Μαζί του μπορεί να ενωθεί ο καθένας με την εγκάρδια αγάπη. Ο Θεός αγαπά αυτούς που τον αγαπούν, διαθέτει τον εαυτό του σε αυτούς που τον αναζητούν και προσφέρει γλυκύτητα σε αυτόν που θέλει να απολαύσει την αγάπη του.
Για να μπορέσει ο άνθρωπος να διεγείρει στην καρδιά του μια τέτοια θεϊκή αγάπη για την ένωσή του με τον Θεό σε ένα αχώριστο σύνδεσμο αγάπης χρειάζεται να προσεύχεται συχνά ανυψώνοντας τον νου του στον Θεό.
Όπως η συχνή τροφοδοσία της φωτιάς με καυσόξυλα αυξάνει τη φλόγα, έτσι και η συχνή προσευχή διεγείρει στην καρδιά τη Θεία αγάπη, η οποία θα θερμάνει τον εσωτερικό άνθρωπο, θα τον φωτίσει και θα τον διδάξει. Θα του φανερώσει τα κρύφια της σοφίας του Θεού και θα τον εμφανίσει σαν Σεραφείμ να στέκεται με το πνεύμα του ενώπιον του Θεού να τον βλέπει νοερά και να αυξάνει σε πνευματική αγαλλίαση (περιληπτική απόδοση στη νεοελληνική).
Από το βιβλίο
ΝΟΕΡΑ ΑΘΛΗΣΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου