Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Καθήλωσε τους φίλους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης ο Αγιορείτης ιερομόναχος π.Σάββας

Πριν από την ομιλία οι φίλοι της Σχολής Γονέων- Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης χάρηκαν παραδοσιακά τραγούδια από τη μικτή χορωδία Αγίου Γεωργίου Κολινδρού και την παραδοσιακή ορχήστρα «Ευωχία» υπό τη διεύθυνση του κ. Αντώνη Θανουρή.
Ένα χρόνο μετά την αγιοκατάταξη του Αγίου Πορφυρίου ο π. Σάββας μας θύμισε πολύτιμες συμβουλές για την αγωγή των παιδιών , ύστερα από συνομιλίες του γέροντα με υποψήφιους γονείς ή στενοχωρημένους γονείς από τα σοβαρά προβλήματα των παιδιών τους. Η ασχολία και αγωγή των παιδιών ξεκινά από τη σύλληψή τους και φτάνει στην ενηλικίωση. Το έμβρυο αντιλαμβάνεται τα πάντα και συναισθάνεται την ψυχολογική κατάσταση της μητέρας του. Επομένως η προσεκτική στάση, η αγάπη και η μυστηριακή ζωή των γονέων επιδρά θετικά στο παιδί που θα γεννηθεί και η σωστή αγωγή των πέντε πρώτων χρόνων, που είναι καθοριστικοί για τη μετέπειτα ζωή του, βοηθάει κυρίως στην κατά Θεόν παιδαγωγία του. Η ασχολία με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών πρέπει να είναι διαρκής κι όχι μόνο όταν παρουσιάζονται τα προβλήματα της εφηβείας. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει χαρακτηριστικά ότι αν μείνει το παιδί χωρίς χρήματα δεν παθαίνει τίποτε, αν μείνει όμως χωρίς αρετή καταστρέφεται.
Η σωστή διαπαιδαγώγηση πραγματώνεται με ορθά κριτήρια και σύμφωνα με το νόμο του Θεού, όχι κατά το δοκούν –με την κρίση του κόσμου ή με ανακύκλωση λανθασμένων πρακτικών του παρελθόντος. Αν υπάρχει αγάπη ανιδιοτελής ,εν Χριστώ, που δεν ασχημονεί θα ακτινοβολήσει και στα παιδιά που θέλουν να βλέπουν έργα κι όχι να ακούνε συμβουλές . Έτσι το παιδί θα αποκτήσει ταπείνωση, θα πάψει να αποτελεί το κέντρο του κόσμου και θα αποφύγει την κενοδοξία, την υπερηφάνεια και τη φιλαυτία. Πετυχημένη διαπαιδαγώγηση κατά τον άγιο Πορφύριο είναι ο εξαγιασμός των γονέων, διότι πολλές φορές τα παιδιά γίνονται « φωτοαντίγραφά» τους. Οι έριδες στο σπίτι, το άγχος, η υπερπροστασία επηρεάζουν αρνητικά τα παιδικά βιώματα και στη συνέχεια τη μετέπειτα ζωή του.
Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται οι κολακείες και οι έπαινοι που οδηγούν τα παιδιά-και τους μεγαλύτερους ακόμη- σε οίηση, εγωισμό και ψεύτικη ιδέα για τον εαυτό τους. Δε θα απορρίπτονται βέβαια τα απαραίτητα παιδαγωγικά μέσα όπου είναι αναγκαίο, καλό όμως είναι αντί για τόνωση της αυτοπεποίθησης να αποκτάται η πίστη στην Πρόνοια του Θεού .Τελειώνοντας ο ομιλητής θύμισε για άλλη μία φορά πως αιτία της κατάθλιψης είναι ο εγωισμός και στην υγεία της ψυχής συντελεί η ταπείνωση.
Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 8/12/2014 με τη μουσικοθεατρική παράσταση από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου για την Κατερίνη με θέμα «Ο Τόπος – Οι Άνθρωποι». Συνδιοργανώνεται με το Φεστιβάλ Ολύμπου ΟΡ.ΦΕ.Ο.
unnνβμμψνβμamed
unnaμνμν ψνβmed



unnξηγδκηγamed

unnμνμνμνβamed

Πηγή: sxoligoneon.gr

http://www.diakonima.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια :