Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ:"Έχω εντολή από τον Γέροντά μου Αρσένιο, αυτούς που βλέπω ότι του οικονομά ο Θεός να τους οικονομώ κι εγώ!

."Γέροντα, τι είναι αυτό το πράγμα; Σαν έλεγα την ευχήν κόλλησε ο νους μου στην καρδιά και μια ευωδία έβγαινε από μέσα μου που δεν λέγεται. Από εκείνη την ώρα η ευχή μέσα μου δουλεύει μόνη της και έρχονται ασταμάτητα λυγμοί και δάκρυα"[....]

Ο αείμνηστος αυτός αδελφός (μοναχός Πρόδρομος)  πραγματικά υπέφερε από διάφορες αρρώστιες και παράλληλα με την πολλήν παρηγορίαν της προσευχής, αισθανόταν στο σώμα του καθημερινά αφόρητους πόνους. Το γεγονός αυτό τον ανάγκαζε να ζητά από τον Γέροντα (Παπα-Χαράλαμπο Διονυσιάτη) συγκαταβάσεις και οικονομίες. 

Κάποτε σαν άνθρωπος (διηγείται ο μοναχός Ιωσήφ) μέμφθηκα τον αδελφον αυτόν ότι ζητά πολλές οικονομίες από τον Γέροντα. Μάλιστα όταν αποφάσισα να το εξομολογηθώ δεν πήγα με την αρμόζουσα ταπείνωσιν  αλλά με κατακριτικόν ύφος λέγω:
-- Μα Γέροντα πολλές οικονομίες κάμνετε στον π. Πρόδρομον. 
Δηλαδή λίγο πολύ σαν νάκανα μάθημα στον Γέροντα.  Αλλά και ο Γέροντας πράος και ταπεινός χωρίς να ταραχθεί μου απαντά:
-- Να σου εξηγήσω, παιδί μου. 

Εγώ έχω εντολή από τον Γέροντά μου, αυτούς που βλέπω ότι τους οικονομά ο Θεός να τους οικονομώ κι εγώ!

Θα ἠμουν ευχαριστημένος αν είχες κι εσύ την προσευχή που έχει ο Πρόδρομος.....
Τον αείμνηστο αυτό αδελφό επειδή σχεδόν πάντα ήταν άρρωστος και υπέφερε πολλοί αδελφοί τον παρεξηγούσαν κι έλεγαν ότι πάσχει από την φαντασίαν και από πειρασμόν. 

Κάποτε (ο αδελφός αυτός) επισκέφτηκε τον Άγιο Γεροντα Πορφύριον στην Κερασιά. Ο Γέροντας αυτός με το πνευματικό ακτινοσκόπιον που ως γνωστόν είχεν του λέγει:
-- Εσύ, παιδί μου πολύ υποφέρεις. Όμως οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν και λένε ότι είναι του πειρασμού". Και πράγματι είχε δίκαιον αυτός ο άγιος Γέροντας".

----------------------------------------

Από το βιβλίο : 
ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ
Ο απλοϊκός ηγούμενος και διδάσκαλος της νοεράς προσευχής
Ιωσήφ Μ. Δ