Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η προσευχή για τους απελπισμένους στον Άγιο Ιούδα Θαδδαίο


Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος, ένα παρεξηγημένο όνομα… 
Τά τελευταία κυρίως χρόνια παρατηρείται μία στροφή και μία «ανακάλυψη» θα λέγαμε, χρήσης του ονόματος του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου μέσω μιάς ειδικής προσευχής προς αυτόν.
Και συμβαίνει αυτό για τα πολλά θαύματα πού κάνει σε όσους επικαλούνται την βοήθειά του… 


Η προσευχή αυτή πού κυκλοφορεί ευρέως στον κόσμο έχει σχέση και με κάποια ημερήσια ανάγνωσή της «τόσες και τόσες φορές», πράγμα πού κατά την Ορθόδοξη Παράδοση δεν είναι κατανοητό ούτε και αποδεκτό! 

Τό, «τόσες φορές για να μ΄ ακούσει ο Άγιος» και το «τόσα ευχέλαια και Αγιασμούς για να μ΄ ακούσει  ο Θεός…», έ…, αυτά ανήκουν  σε μια θρησκοληψία πού κάποιοι πιστοί έχουν, όχι όμως και η Ορθόδοξη Παράδοση τών Αγίων Πατέρων και Αποστόλων. Ουδείς Απόστολος δίδαξε «τόσες φορές για εκείνη την Παράκληση, και άλλες τόσες για την άλλη…»
Ακόμη, ο Ιούδας ο Θαδδαίος, ουδεμία σχέση έχει με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Χριστό.  
Κατά την Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ο Κύριος μας , θέλοντας να αποκαταστήσει το δυσφημισμένο όνομα "Ιούδας», του Προδότη Ισκαριώτη, έδωσε στον Ιούδα τον Θαδδαίο, μια ξεχωριστή ευλογία. 
Μια χάρη, στην οποία, ότι θα ζητάει ο Θαδδαίος από τον Χριστό για εμάς, αυτό θα γίνεται…
Ακόμη, η προσευχή που ακολουθεί είναι μια δέηση για μεσιτεία στον Δεσπότη των απάντων καί μιά προσευχή που βοήθησε κάποιους που συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια, όταν φαινόταν να μην υπάρχει καμιά βοήθεια και είχαν σχεδόν απελπιστεί…
Το οτι έχει σχετιστεί απο κάποιους αδελφούς μας η συγκεκριμένη προσευχή με μιά παράδοση  7  επαναλήψεων επί  9  ημέρες ( όπως παραπάνω σχολιάσαμε ), είναι κάτι με συμβολική μεν απόχρωση, που θα πρέπει όμως σίγουρα να αξιολογείται με μεγάλη προσοχή και την πάντα απαραίτητη διάκριση… 
Επ΄ ουδενί λόγο βέβαια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτή (αλλά και οποιαδήποτε άλλη προσευχή) με μια θρησκόληπτη διάθεση ή κάτι σαν μαγικό φάρμακο τόσες και τόσες φορές για «να πιάσει…» ….
Μια τέτοια αντιμετώπιση της προσευχής προσιδιάζει στην πλάνη και σίγουρα δεν αναπαύει κανέναν….
Και ούτε θα πρέπει κανείς να απογοητεύεται αν αυτή, ή οιαδήποτε άλλη παράκληση προς τον Τριαδικό Θεό μας , δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πού εμείς θέλουμε ( αλλά πού δεν ξέρουμε αν είναι και προς το συμφέρον μας…).
Κατ΄ αρχάς κάθε προσευχή πού γίνεται «Πρωτοκολλείται» από τον Θεό μπαίνοντας σε μικρή, ή μεγάλη αναμονή !
Γιατί λοιπόν ενώ προσευχόμαστε δεν «παίρνουμε τίποτα;» 
Γιατί πολλές φορές μόλις πάρουμε αυτό που ζητήσαμε από το Θεό χαλαρώνουμε τον ζήλο μας για προσευχή. Άλλοτε πάλι γιατί ζητούμε αγαθά που δεν συμφέρουν την ψυχή μας, και άλλοτε γιατί δείχνουμε αδιαφορία « και λέμε για να λέμε…» την προσευχή τυπικά και αδιάφορα χωρίς θέρμη ψυχής επάνω μας  και χωρίς να πιστεύουμε ότι έχει την πρακτική δύναμη να μας βοηθήσει ο Άγιος…
Έτσι λοιπόν καθυστερώντας ο Θεός να μας δώσει εκείνα που του ζητούμε, μας δοκιμάζει και αν όντως ενδιαφερόμαστε γι΄ αυτό αυξάνεται και ο ζήλος μας και η επιμονή μας. 
Άν όχι, ξεφουσκώνει ο ψεύτικος και επιφανειακός «ζήλος» μας και σταματάμε από μόνοι μας, είτε λέγοντας «αρκετά πιά…», ή ακόμη θυμωμένοι με τον Θεό και τον Άγιο πού δεν ακουστήκαμε αμέσως… Γιατί συμβαίνουν δυστυχώς κι΄ αυτά ! 
Διαβάζοντας μάλιστα θαύματα πού έχουν γίνει σε διάφορους ανθρώπους παρατηρούμε ότι πολλά από αυτά έγιναν κατόπιν προσευχής  πού άς είναι προσευχή και των 5΄ λεπτών πού λέει ο λόγος, αλλά θερμής  προσευχής με πόνο ειπωμένης αλλά και πολλών δακρύων. 
Όταν έλθουν δάκρυα πόνου (πραγματικά βέβαια, όχι τίποτα ψευτοδάκρυα πού κάνουμε μερικές φορές εμείς, όχι τέτοια…), έ…, τότε ακριβώς έχουμε ανοίξει  δίαυλο  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  και τηλέφωνο με τον Θεό και ακούγεται η προσευχή μας! 
Ο Κύριος θέλει να μας διδάξει τν συνεχή καταφυγή μας σ΄ Αυτόν, αναβάλλει, επειδή θέλει να εισπράξουμε τον μισθό της υπομονής και επειδή γνωρίζει και την κατάλληλη στιγμή που μας συμφέρει να επιτύχουμε αυτά που επιδιώκουμε.
Είτε λάβουμε όμως, είτε δεν λάβουμε όσα ζητήσαμε από το Θεό, οφείλουμε να Τον ευχαριστούμε γιατί ο Θεός γνωρίζει καλύτερα από μας το συμφέρον μας, μια και πίσω από την στροφές τους δρόμου της ζωής μας εμείς δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε. 
Ο Θεός όμως βλέπει και ξέρει, και εφ΄ όσον τον παρακαλούμε «οφείλει» να μας προφυλάξει έστω και δια της αρνήσεως να μας δώσει εκείνο πού εμείς θέλουμε…
Η προσευχή στον Άγιο Ιούδα Θαδδαίο

« Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτα και φίλε του Ιησού Χριστού, η Ορθοδοξία, σ΄ όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείται ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα… Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος και  μόνος. 
Σε ικετεύω, κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης πού σού έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια, εκεί όπου δεν υπάρχει καμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας… Βοήθησέ με τούτη την ώρα τής ανάγκης μου, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σ΄  όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα ( …εδώ λέμε αιτήματα ) και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. 
Υπόσχομαι, ω ευλογημένε Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή την μεγάλη Χάρη Σου. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου, και μ΄ ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς εσένα, ΑΜΗΝ. 
Είθε το όνομα της Αγίας Τριάδος να λατρεύεται και να υμνείται απ΄ όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, στους αιώνες των αιώνων, ΑΜΗΝ.
Είθε το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να υμνείται και να δοξάζεται τώρα και παντοτινά, ΑΜΗΝ.
Άγιε Ιούδα Θαδδαίε δεήσου για μας και άκουσε τις προσευχές μας, ΑΜΗΝ. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Ιησού Χριστού.
Ας είναι ευλογημένο το όνομα της Υπεραγίας και Αειπαρθένου Μαρίας. Ας είναι ευλογημένος ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος. Σ΄ όλο τον κόσμο και σ΄ όλους τους αιώνες, ΑΜΗΝ.
Πάτερ Ημών ο εν τοις ουρανοίς…( όλη την προσευχή ) ΑΜΗΝ 

Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Σύ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ο Ιησούς Χριστός.

Υπεραγία Θεοτόκε, πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών, νυν και αεί και την ώρα τού θανάτου  ημών, ΑΜΗΝ».
Το βρήκαμε εδώ: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :