Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Μ. Βασίλειος: '"Αν συγκρατήσεις την κοιλιά θα μπεις στον Παράδεισο".



Η κορυφή των αρετών είναι η προσευχή. 
Η βάση των αρετών είναι η νηστεία. 
Νηστεία είναι ο διαρκής μετριασμός της τροφής με σύνεση και διάκριση.
------------------------------------------------------------------
Υπερήφανε άνθρωπε! Φαντάζεσαι τόσα πολλά και τόσα υψηλά για τον νου σου, κι αυτός είναι απόλυτα και αδιάσπαστα εξαρτημένος από το στομάχι σου.
Ο νόμος της νηστείας φαινομενικά αφορά το σώμα, και ειδικότερα το στομάχι, στην πραγματικότητα όμως αφορά την ψυχή, και ειδικότερα τον νου.

Ο νους, αυτός ο βασιλιάς του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου, για να ασκήσει και να διατηρήσει τα κυρίαρχα δικαιώματά του, πρέπει πρώτα απ' όλα να υποταχθεί στο νόμο της νηστείας.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να υποτάξει τις επιθυμίες της καρδιάς και του σώματος. Και μόνο με τη συνεχή εγρήγορση, τη νήψη, θα μπορέσει να διδαχθεί τις ευαγγελικές εντολές και να τις εφαρμόσει. Το θεμέλιο, λοιπόν, των αρετών είναι η νηστεία.

"Από που ν' αρχίσουμε", λέει ο όσιος Μακάριος ο Μέγας, "που ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με την εξέταση των καρδιών μας; Ας σταθούμε έξω και ας χτυπάμε με την προσευχή και τη νηστεία, όπως μας παρακίνησε ο Κύριος: Χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχθεί".
Την άσκηση αυτή της προσευχής και της νηστείας, την έκαναν και οι άγιοι απόστολοι. Έτσι αξιώνονταν ν' ακούνε τη φωνή του Αγίου Πνεύματος.
Θαυμαστή η συνένωση της νηστείας με την προσευχή! Η προσευχή είναι αδύναμη, αν δεν είναι θεμελιωμένη πάνω στη νηστεία, και η νηστεία είναι άκαρπη, αν επάνω της δεν είναι οικοδομημένη η προσευχή.
"Αν συγκρατήσεις την κοιλιά", λέει ο Μέγας Βασίλειος, "θα μπεις στον παράδεισο (δηλ. στην ευλογημένη κατάσταση της προσευχής). Αν, όμως, δεν τη συγκρατήσεις, θα γίνεις θύμα του θανάτου (δηλ. της ολέθριας κατάστασης της εμπάθειας).
---------------------------------------------
(Ασκητικές Εμπειρίες Α' , Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ, Ι. Μ. Παρακλήτου)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :