Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος - Άλλος ένας άξιος Ιεράρχης!


Ανάγνωση σε 1.5 λεπτά
  Ακούστε το άρθρο!

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος - 

Άλλος ένας άξιος Ιεράρχης!



Το ξημέρωμα της Τρίτης στις 2:30 εκοιμήθη σε νοσοκομείο των Αθηνών ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος σε ηλικία 76 ετών.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του και νοσηλευόταν καιρό τώρα λόγω επιδείνωσης της υγείας του.
Ο κατά κόσμον Ευστράτιος Σπ. Τσαούσογλου γεννήθηκε το 1943 στην Ερμούπολη της Σύρου, καταγόμενος από πατρός εκ Σμύρνης.
Ο Μητροπολίτης ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (εισήγηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) στην Ποιμαντική- Κοινωνιολογία και Ψυχολογία για νέους. Ήταν γνώστης της αγγλικής γλώσσας. Υπήρξε υπότροφος του Ελληνικού Κράτους στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Βιομηχανίας «Γιώτης».
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1966 και πρεσβύτερος το 1969. Στις 11 Οκτωβρίου 2002, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Γλυφάδας, χειροτονήθηκε στις 14 του ίδιου μηνός και ενθρονίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2002.
Τελευταία του ηχηρή παρέμβαση ήταν λίγο πριν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών όπου με μια δημόσια επιστολή του συντάχθηκε με τους 22 Μακεδόνες Ιεράρχες, γράφοντας τα εξής:
Δημοσιευθέντος του υπό ημερομηνίαν 19ης Δεκεμβρίου 2019 ιστορικού υπομνήματος περί της «Συμφωνίας των Πρεσπών», υπογραφομένου υπό απάντων των εν Μακεδονία διακονούντων ΣεβασμιωτάτωνΣυνεπισκόπων Μητροπολιτών, ερχόμεθα διά του παρόντος, όπως εκθύμως εκφράσωμεν τα ειλικρινή και εκ βάθους καρδίας συγχαρητήρια της ημετέρας ελαχιστότητος, πρός τους υπογράφοντας Σεβασμιωτάτους Αδελφούς και Συλλειτουργούς, διά την ευθύτητα, την ενάργειαν, την ευπρέπειαν καί, υπεράνω πάντων, την υπ΄ Αυτών διατετυπωμένην πικράν Αλήθειαν περί της Μακεδονίας των από αιώνων γηγενών Πατέρων ημών και των Αγίων της πίστεως ημών.
Η φωνή ημών, ει και ισχνοτέρα των μαχομένων επί των επάλξεων του Γένους Σεβασμιωτάτων εν Μακεδονία Αδελφών, ενωθήτω μετά του βροντώδους και καταλυτικού Αυτών λόγου, όστις εκφράζει και την φωνήν σύμπαντος του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών Χριστιανών της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Η παράδοσις, άνευ όρων, της ενδόξου Ιστορίας της Πατρίδος ημών εις κέντρα αλλότρια τούΕλληνισμού, ξένον εστί σημείον των ημετέρων Παραδόσεων και της δι΄ αίματος Ηρώων και Μαρτύρων ποτισθείσης Μακεδονικής γής.
Μή γένοιτο τοιαύτη προσβολή έναντι των τετιμημένων νεκρών ! Μη γένοιτο τοιαύτη προσβολή, έναντι της ελπιδοφόρου νεολαίας ημών !

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης

ΠΑΥΛΟΣ ο Α΄




Δεν υπάρχουν σχόλια :