Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Την 1η Νοεμβρίου, γιορτάζουμε και τον Όσιο Δαυίδ, τον εν Ευβοία. Το μεγάλο θαύμα στη ζωή του τρίχρονου παιδιού.


«Τους βίους των αγίων  τους διαβάζουμε για να μιμηθούμε τη ζωή τους και τις αρετές τους.
Ο ¨Όσιος Δαυίδ, αποδεδειγμένα σε όσους με ευλάβεια προσκυνούν την τίμια κάρα του και τον επικαλούνται σε βοήθεια παρέχει χάρες και ευεργεσίες. 
Γεννήθηκε κοντά στο παραθαλάσσιο Ταλάντιον, στη νήσο απέναντι από την Εύβοια που ήκμασε περίπoυ τo 1519 έτoς, πατριαρχεύoντoς εν Κωνσταντινoυπόλει  τoυ αoίδιμoυ Ιερεμίoυ. Ο πατέρας του Χριστόδουλος, ευλαβής ιερέας και η θεοσεβής μητέρα του Θεοδώρα ζούσαν εναρέτως με ελεημοσύνες, δάκρυα προσευχές και νηστείες. Απέκτησαν δε τέσσερα τέκνα.

Το μεγάλο θαύμα στη ζωή του Οσίου

Σε ηλικία τριών ετών ο Όσιος είδε στον ύπνο του τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος του είπε: «Σήκω παιδί μου και ακολούθησέ με». Το παιδί τον ακολούθησε μετά χαράς. Προχώρησαν και έφθασαν σε μία Εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και αμέσως η πόρτα του ναού βρέθηκε ανοιχτή με θεία παρέμβαση και βρέθηκαν μέσα στον ναό.
Φάνηκε στο παιδί ότι ο θείος Πρόδρομος στάθηκε στην εικόνα, η οποία εικόνιζε τον ίδιο και το παιδί στάθηκε επίσης μπροστά στην ίδια εικόνα με ευλάβεια έχοντας τα χέρια του σταυροειδώς για έξι ολόκληρες μέρες, ανυπόδητο και άσκεπο μόνο με ένα πουκάμισο θωρώντας τον τίμιο Πρόδρομο. 
Οι γονείς του, όταν σηκώθηκαν από τον ύπνο και δεν βρήκαν το παιδί τους σοκαρίστηκαν και άρχισαν να το ψάχνουν σε όλη τη χώρα ελεεινολογώντας τον εαυτό τους και πουθενά δεν το βρήκαν. 
Την έκτη ημέρα που ήταν Σάββατο κατέβηκε ο πατέρας του με μερικούς ακόμη χριστιανούς για να κάνουν τον Εσπερινό στην Εκκλησία αυτή και ξαφνικά βλέπει το παιδί του να στέκεται μπροστά στην εικόνα του Τιμίου Προδρόμου και να λάμπει το πρόσωπό του όπως ο ήλιος, καθώς ήταν γεμάτο από   
θεία χάρη. 
Με απερίγραπτη χαρά ο πατέρας για την εύρεση του παιδιού το ρώτησε που ήταν τόσες μέρες και ποιος το οδήγησε εκεί. Το παιδί τότε έδειξε με το δάχτυλό του την εικόνα του Προφήτου Προδρόμου, λέγοντας ότι αυτός ο ο σεβάσμιος γέροντας το έφερε από το σπίτι τους στον ναό. 
Και όλοι δόξαζαν τον Θεό και υμνολογούσαν το Άγιο Όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστό και του Αγίου Προδρόμου για το ανήκουστο αυτό θαύμα. Από τότε ο όσιος Δαυίδ εμφορήθηκε από Πνεύμα Άγιο και προσήρχετο στον ναό όπου προσευχόταν ακατάπαυστα σύμφωνα με τον λόγο του Απ. Παύλου « όσοι από το Πνεύμα του Θεού εμφορούνται αυτοί είναι υιοί του Θεού». Πολλά είναι και τα θαύματα του Αγίου στις μέρες μας".
--------------------------------------------------------------
Βιβλιογραφία: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΜΟNΗΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ ΓΕΡΟNΤΟΣ. ΡΟΒΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 1991.

 Περιληπτική απόδοση στην καθομιλουμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια :