Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Είναι δυνατό να πάθουν κακό τα παιδιά, αν τα καταραστούν οι γονείς τους;

Ἀπαντήσεις σέ ἐρωτήματα Χριστιανῶν


ΕΡ.: Είναι δυνατό να πάθουν κακό τα παιδιά, αν τα καταραστούν οι γονείς τους;

    ΑΠ.: Ο σοφός Σειράχ λέει πως η ευχή των γονιών στηρίζει τα σπίτια των παιδιών τους, ενώ απεναντίας η κατάρα τους τα ξεθεμελιώνει (3:9). Πραγματικά, όπως πιάνει η ευχή έτσι πιάνει και η κατάρα του γονιού. Δεν πρέπει, λοιπόν, να καταριέστε τα παιδιά σας, όσο και αν σας πικραίνουν, γιατί μπορεί να πάθουν μεγάλο κακό και να μετανοήσετε πικρά. Θα σας αναφέρω ένα σχετικό παράδειγμα από το βίο του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, του οποίου τη μνήμη εορτάζουμε στις 7 Φεβρουαρίου.
    Κάποτε ένας ιερέας και η πρεσβυτέρα του έφεραν στον ιεράρχη το γιό του Μίκωνα, που ήταν δαιμονισμένος, και, πέφτοντας στα πόδια του, τον ικέτευαν με δάκρυα:
  - Κάνε καλά το παιδί μας, τίμιε δέσποτα, γιατί πολύ βασανίζεται από το δαίμονα!...
    Ο άγιος, όμως, ρίχνοντας μιάν αυστηρή ματιά στον νεαρό Μίκωνα είπε:
  - Δεν είναι άξιος θεραπείας ο γιός σας! Ξέρετε καλά πόσες φορές σας έβρισε, πόσες φορές σας πίκρανε με την άπρεπη συμπεριφορά του. Εσείς οι ίδιοι δεν ζητήσατε από τον Θεό να τον τιμωρήσει;

  - Ναι, αλλά αμαρτήσαμε και μετανοούμε, αποκρίθηκαν κλαίγοντας οι γονείς, που πονούσαν για την ταλαιπωρία του παιδιού τους. Σε ικετεύουμε, παρακάλεσε τον Χριστό να τον συγχωρήσει και να τον ελεήσει.
    Ο σπλαχνικός άγιος τους συμπόνεσε και έκανε θερμή δέηση στον Κύριο για τον Μίκωνα, ο οποίος αμέσως ελευθερώθηκε από το πονηρό πνεύμα.

ΠΗΓΗ: Από το βιβλίο: <<ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ>> της Ιεράς Μονής Παρακλήτου. Σελ.: 208-209.    

  http://hristospanagia3.blogspot.com/2018/09/blog-post_31.html#more
http://alithia-orthodoksi-xristianiki.blogspot.com/2015/03/blog-post.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια :