Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Γ. Εφραίμ Κατουνακιώτης: Χορτάσαμε Χάρη! Χορτάσαμε Χάρη!


















"Ὁ παπα - Ἐφραίμ (o Kατουνακιώτης) πρός τό τέλος τῆς ἑπιγείου ζωῆς του, ἤθελε νά ἐπισκεφθῆ γιά τελευταία φορά τά καλύβια τοῦ Γέροντος Ἰωσήφ στόν Ἅγιον Βασίλειο. 

Μόλις πλησίασε τό ἐγκαταλελειμμένο ἐκκλησάκι τοῦ κελλιοῦ τοῦ Γέροντος, μέ φανερή συγκίνησι καί ποταμούς δακρύων ἔλεγε στό συνοδό του: ''Αἰωνία του ἡ μνήμη! Αἰωνία του ἡ μνήμη! Χορτάσαμε Χάρι! Χορτάσαμε Χάρι! 
Ἐδῶ ἐπί τρία χρόνια κοντά στόν Γέροντα Ἰωσήφ ἤπια νερό, ἀπό τό νερό τοῦ παραδείσου! 
Ὦ! Τήν ἐποχή ἐκείνη πού ἐπήγαινα εἰς τόν Ἅγιο Βασίλειο, εἰς τόν Γέροντα Ἰωσήφ, τί Χάρις ἦταν ἐκείνη!
Τί καταστάσεις Χάριτός! Τί Λειτουργίες! Τί θεωρίες! τί μυστήρια! τί ἀποκαλύψεις. 
Νόμιζες, ὅτι καί οἱ θάμνοι καί τά βράχια καί ἡ φύσις ὅλη δοξολογοῦσαν καί ὑμνολογοῦσαν τόν Θεό".
~ Ο Γεροντάς Μου Ιωσήφ Ο Ησυχαστής Και Σπηλαιώτης σελ,182

------------------------------------------------------------------
Σ.σ.: Με τέτοια δείγματα γραφής αναθαρρεί κανείς πνευματικά κι αναλογίζεται...Πόσο εύκολα ξεμακραίνουμε από την ουσία και τον αληθινό στόχο της πίστης μας! 
Πόσοι μιλάνε πια για αυτές τις ευλογίες και τις θείες παρηγοριές; Ελάχιστοι....Να τους αναζητήσουμε να τους βρούμε. Υπάρχουν. 
Είναι ζωντανό βίωμα ο Χριστός, μεταδίδεται αδιάλειπτα από γενιά σε γενιά από φωτισμένους Πατέρες και ξυπνάει στην καρδιά την προσευχή, τη Χάρη και την αγάπη που βίωναν στην Πρώτη του Χριστού Εκκλησία. Αυτά τα πρότυπα σπανίζουν και χρειάζονται σήμερα όσο ποτέ.  
Στο ραδιόφωνο ΑΓΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ και σε άλλα Ορθόδοξα ραδιόφωνα στο διαδίκτυο ή στα Ερτζιανά καθημερινά ακούγονται τέτοιες άγιες φωνές και νουθεσίες για να μας  εμπνεύσουν στο κυνήγι της Θείας Χάρης όπως  έκανε για τον αγιασμένο Γέροντα Εφραίμ ο Γέροντάς του Ιωσήφ ο Ησυχαστής! 
"Πάντοτε χαίρετε" έλεγε ο Χριστός!  Η χαρά είναι απότοκος της Χάρης του Αγίου Πνεύματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :