Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Να ξέρουμε πως ο Κύριος δίνει στον καθένα μας που ειλικρινά ψάχνει τον Θεό δωρεάν ευλογία αλλά στη συνέχεια τη σταματάει για λίγο γιατί...


Όταν ήμουν νέος λέει ο π. Θαδδαίος, πίστευα ότι οι άγιοι πατέρες παίρνουν δωρεάν ευλογία από τον Κύριο και ότι την έχουν ασταμάτητα σε όλη τη ζωή τους. 

Όμως οι ίδιοι οι άγιοι πατέρες λένε να μην ελπίζουμε στη συνεχή δωρεάν ευλογία. Να ξέρουμε ότι ο Κύριος δίνει στον καθένα από εμάς που ειλικρινά ψάχνει τον Θεό δωρεάν ευλογία αλλά στη συνέχεια τη σταματάει για λίγο διάστημα γιατί ζητάει από εμάς να αρνηθούμε με όλη τη θέλησή μας το κακό και με όλη την ψυχή μας να στραφεί προς το καλό προς τον Κύριον.

Πρέπει να αρνηθούμε και να νικήσουμε το κακό με ηρεμία και ησυχία και με ήσυχες σκέψεις. Επειδή όμως δεν έχουμε ήσυχες σκέψεις μας συμβαίνουν στη ζωή πολλές δυσκολίες και πολλές ταλαιπωρίες.

Γι΄αυτό τον λόγο οι άγιοι πατέρες λένε πως, αν εμείς από μόνοι μας δεν θέλουμε να ηρεμήσουμε, ο Κύριος δεν θα πάψει να μας βοηθάει για να ηρεμήσουμε. Μία ατυχία, μία δύσκολη κατάσταση που μας φέρνει συνεχώς πόνο στην καρδιά μας θα εμφανίζεται πολύ συχνά και θα επαναλαμβάνεται μέχρι που να μάθουμε να ξεπερνάμε αυτή την δυσκολία με ηρεμία και σιωπή. Και να ξεπερνάμε με ηρεμία και σιωπή μία δυσκολία σημαίνει να μην της δίνουμε σημασία.
ση.

Να λοιπόν για ποιο λόγο συχνά μια δυσάρεστη κατάσταση και δυσκολία επαναλαμβάνεται. Επειδή εμείς οι χριστιανοί λαχταράμε το ουράνιο βασίλειο και επειδή πρέπει να μάθουμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες με ησυχία και σιωπή.

Επιπλέον συχνά μας συμβαίνει οι συγγενείς μας και οι πολύ κοντινοί μας άνθρωποι να μας απορρίπτουν και να μας περιφρονούν. Ακόμη και αυτό πρέπει με πολύ υπομονή και με πολύ κατανόηση να το δεχτούμε. Διότι δεν πρέπει να κατηγορούμε κανέναν.

Όλοι μας στη γη βρισκόμαστε σε ένα διαρκή πνευματικό αγώνα. Όλοι όσοι είναι πλησίον μας συγγενείς και μη συγγενείς βρίσκονται σε ένα πνευματικό αγώνα.

Πρέπει να καταλάβουμε πως αν εμείς βρισκόμασταν στη θέση τους ίσως θα ήμασταν και χειρότεροι. Γι΄αυτό τον λόγο είναι καλό να ηρεμούμε και να συγχωρούμε. 

Να καταλάβουμε ότι είμαστε αγαπητοί στον Θεό όταν μας δίνει ένα δύσκολο έργο, μια δύσκολη αποστολή. Είμαστε αγαπηοτί στον Θεό όταν έχουμε πολλές δυσκολίες στη ζωή μας.

Και οι άγιοι πατέρες λένε: "Αν βλέπεις πως έχεις ηρεμία για πολύ καιρό τότε πρόσεχε επειδή να ξέρεις δεν είσαι σε καλό δρόμο. Αν έχεις ηρεμία για πολύ καιρό να ξέρεις πως κάτι κάνεις και είσαι αγαπητός στον εχθρό του ανθρώπινου γένους, ο οποίος δεν σε πειράζει επειδή είσαι υπό την εξουσία του. Σ΄αυτή την περίπτωση περνάς καλά δεν έχεις πολλούς πειρασμούς αλλά ο εχθρός σε έχει στα δίχτυα του. Δεν αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεσαι στην εξουσία του.