Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Εορτή Αγίου Λεοντίου εξ Αχαϊας

Στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών σώζεται το Άγιο λείψανό του από το 1340 περίπου. Η μητέρα του που έγινε τελικά μοναχή κατά μία εκδοχή ήταν Παλαιολογίνα, από την οικογένεια των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων του Βυζαντίου και έτσι οι θείοι του Παλαιολόγοι εδώρισαν στην Ιερά Μονή Παμεγίστων Ταξιαρχών τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, (τμήμα από τον σπόγγο, τη χλαμύδα, τον κάλαμο και το Τίμιο Ξύλο) που σώζονται μέχρι σήμερα στη Μονή και αποτελούν μέγιστη ευλογία. 


Βιογραφία

O Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε στην Μονεμβασία της Πελοποννήσου από τον Ανδρέα και την Θεοδώρα. Ο πατέρας του ήταν αρκετά πλούσιος και επίσημος άνδρας. Ο βασιλιάς Ανδρόνικος Β', ο Παλαιολόγος (1283 - 1328 μ.Χ.) ανέθεσε σ' αυτόν σπουδαία θέση στην κεντρική διοίκηση του Μοριά. Ο Λέων λοιπόν, έτσι ονομαζόταν πριν, έτυχε μεγάλης φροντίδας από τους γονείς του και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη ξένες γλώσσες, φιλοσοφία και θεολογία.

Όταν πέθανε ο πατέρας του, επέστρεψε στη Μονεμβασία και φρόντισε τη μητέρα του. Κατόπιν η μητέρα του αποσύρθηκε σε μοναστήρι και ο Λέων με την ευχή της παντρεύτηκε. Υπήρξε πρότυπο συζύγου, οικογενειάρχη και κοινωνικού ευεργέτη.

Έπειτα όμως ήλθαν και οι μεγάλες δοκιμασίες. Πέθανε η γυναίκα του, κατόπιν τα παιδιά του και έτσι ο ίδιος αποφάσισε να γίνει μοναχός. Έγινε λοιπόν μοναχός με το όνομα Λεόντιος και πήγε κοντά σ' ένα έμπειρο ασκητή, τον Μενίδη, όπου έμεινε κοντά του για αρκετό χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια πήγε στο Άγιον Όρος, όπου έλαβε αρκετά μεγάλη ασκητική εμπειρία και επέστρεψε πάλι στην Πελοπόννησο. Εκεί διάλεξε τόπο διαμονής του το βουνό που βρίσκεται κοντά στο Αίγιο και από 'κει πήγαινε σε πόλεις της Αχαΐας και κήρυττε τον Θείο λόγο. Κοντά του πήγαν και άλλοι ζηλωτές της αγγελικής ζωής, που αργότερα, πολλοί απ' αυτούς διέπρεψαν στον Ιερό κλήρο.

Ο Λεόντιος απεβίωσε ειρηνικά και η φήμη της αρετής του παρέμεινε και μετά τον θάνατο του. Οι δε αδελφοί Παλαιολόγοι, Θωμάς και Θεόδωρος, προς τιμήν του οσίου, έκτισαν Μονή στον τόπο της ασκήσεώς του, στο όνομα του αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα - Η κλίμακα προς το ασκητήριο του ΟσίουἈπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Ἀσκήσει λαμπρυνθεῖς, ὡς χρυσὸς ἐν χωνείᾳ, λαμπρύνεις Μοναστῶν, τοὺς χοροὺς ἑπομένους, τοὶς θείοις σου διδάγμασι, θεοφόρε Λεόντιε, ὅθεν σήμερον, τὴν φωτοφόρον σου μνήμην, ἑορτάζοντες, ὑπὲρ ἠμῶν σὲ πρεσβεύειν, αἰτοῦμεν πρὸς Κύριoν.
Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα - Ελαιογραφία επί ξύλου, διαστάσεων 80x140cm (1972) - Βρίσκεται πάνω στην λάρνακα του Οσίου στο Καθολικό της Μονής και είναι ευλαβείας ανάθημα Κωνσταντίνου Ιερέως και της μακαριστής πρεσβυτέρας Ασπασίας.
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα
Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα

Όσιος Λεόντιος που μόνασε στην Αχαΐα - Η κλίμακα προς το ασκητήριο του Οσίου
http://www.saint.gr/3172/saint.aspx