Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Σάν σήμερα μαρτύρησε ὁ Μητροπολίτης Ἀμασείας-Ζήλων Εὐθύμιος από τα Παράκοιλα της Λέσβου

Στο νοικοκυρεμένο προαύλιο του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, απέναντι από το ψηλό καμπαναριο με το μελωδικό ρολόι, στο γραφικό χωριό Παράκοιλα  της Λέσβου, λίγο μετά την Καλλονή, δεσπόζει καποιες δεκαετίες τώρα η προτομή του Εθνομάρτυρα Ευθύμιου Αγριτέλλη, που στήθηκε από τους χωριανούς του τη δεκαετία του ΄60 με τις ενέργειες του μακαριστού πλέον παπά Ανδρέα Δάφνου, ενός αφοσιωμένου ιερέα που γαλούχησε χριστιανικά πολλές γενιές παιδιών του χωριού. Εναποθέτουμε νοερά στεφάνι ευγνωμοσύνης στη μνήμη του αγίου Επισκόπου. 
Ο  εκ Παρακοίλων  ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ας γίνει φως και προστασία για όλους μας στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς, 
                                                 
                                                    ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!


Σαν σήμερα μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Αμασείας-Ζήλων Ευθύμιος
                                                                                   
                                       Ζήλων Ευθύμιος

Σαν σήμερα, 29 Μαΐου, αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο Πόντος και η Ορθοδοξία θρήνησαν το 1921 το χαμό του Ευθύμιου Αγριτέλλη, μητροπολίτη Αμασείας-Ζήλων, που έχασε τη ζωή του ύστερα από τα φρικτά βασανιστήρια που του επέβαλαν οι Τούρκοι στις φυλακές της Σούγιας της Αμάσειας.
Ο Ευθύμιος γεννήθηκε το 1880 στα Παράκοιλα Λέσβου και τοποθετήθηκε πρώτα επίσκοπος Πάφρας το 1912 και το 1917 μητροπολίτης Αμασείας, με ηγετικό ρόλο στους ένοπλους Πόντιους αντάρτες που κατέφυγαν στα βουνά αποφεύγοντας τα περιβόητα αμελέ ταμπουρού (τάγματα εργασίας) από τα οποία σπάνια γύριζαν ζωντανοί, λέγοντας πάντα τη φράση «ξυπνήστε ραγιάδες για να βρείτε τη λευτεριά».

Στις 21/1/1921 οι κεμαλικοί μπαίνουν στη μητρόπολη (είχε έδρα στην Αμισό) και συλλαμβάνουν τον ίδιο, τον αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Αϊβαζίδη και όλους τους προκρίτους, επιχειρηματίες, καθηγητές, επιστήμονες και εμπόρους (περίπου 100 άτομα) και τους οδηγούν στις φυλακές της Σούγιας Αμασείας. Εκεί, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ο Αγριτέλλης ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» και οι φύλακες τον βασανίζουν αγρίως.
Η απάντηση του Αγριτέλλη ήταν νέοι ψαλμοί, ώσπου από τα φρικτά βασανιστήρια ο ιεράρχης ψάλλοντας ψιθυριστά το Χριστός Ανέστη, ξεψύχησε στις 29 Μαΐου.

Oι φύλακες πέταξαν στα σκουπίδια το σώμα του, το οποίο πιστοί περιμάζεψαν κι έθαψαν κρυφά στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας

Οι άλλοι συγκρατούμενοί του και ο Πλάτων Αϊβαζίδης, συνολικά 174, καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 21/9/1921 στην πλατεία της Αμάσειας.
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

http://proskynitis.blogspot.gr
lhttp://hristospanagia3.blogspot.gr/2015/06/blog-post_4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :