Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ: Βλέποντας μπροστά σου έναν Αμαρτωλό σαν κι εμένα αυθόρμητα αναρωτιέσαι: Είναι δυνατόν να ενεργεί το Άγιο Πνεύμα μέσα σε τούτον τον αμαρτωλό;



Εύλογο το ερώτημα. με κάνει και αισθάνομαι αμηχανία αλλά και φρίκη...

Τι λέει στο Ευαγγέλιο ο Υιός του Θεού; Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι υγιείς αλλά οι άρρωστοι. Δεν ήρθα να καλέσω σε μετάνοια τους δικαίους αλλά τους αμαρτωλούς...

Μάθε λοιπόν, αγαπητέ αδελφέ, ότι και το Άγιο Πνεύμα το ένα από τα τρία ισότιμα πρόσωπα της Παναγίας Τριάδος είναι το ίδιο αγαθό, πράο άκακο, μακρόθυμο πολυέλαιο. Διψά το ίδιο τη σωτηρία του ανθρώπου.

Και η αμαρτία προσελκύει το Άγιο Πνεύμα! 

Ναι το προσελκύει αλλά εκείνη η αμαρτία που δεν πραγματοποιούμε, εκείνη που βλέπουμε μέσα μας εκείνη που συναισθανόμαστε με θρήνο.

Όσο πιο πολύ συνειδητοποιεί ο άνθρωπος την αμαρτία που κλείνει στην ψυχή του τόσο περισσότερο θρηνεί. Κι όσο περισσότερο θρηνεί τόσο πιο ευάρεστος γίνεται στο Άγιο Πνεύμα και τόσο πιο κοντά του Το φέρνει. 

Αυτό σαν γιατρός επισκέπτεται μόνο όποιους παραδέχονται την ψυχική τους ασθένεια...

Η θεία ενέργεια δεν είναι σωματικά αισθητή. Δεν την βλέπεις δεν την ακούς δεν την περιμένεις. Είναι απερίγραπτη, ανεξήγητη και ασύγκριτη με οτιδήποτε εγκόσμιο.

Έρχεται και ενεργεί μυστικά.

Στην αρχή αποκαλύπτει στον άνθρωπο την αμαρτωλότητά του, την ξετυλίγει, και την κρατά διαρκώς μπρoστά στα μάτια του. οδηγώντας την στην αυτοκαταδίκη....

Έπειτα λίγο λίγο του χαρίζει όταν προσεύχεται όλο και πιο μεγάλη προσοχή του νου. όλο και πιο βαθιά συντριβή της καρδιάς. 

Αφού λοιπόν ετοιμάσει με αυτόν τον τρόπο το πήλινο σκεύος που λέγεται άνθρωπος, ξαφνικά απροσδόκητα και ανεπαίσθητα αγγίζει τα διασπασμένα μέρη του που αμέσως ενοποιοιούνται, σχηματίζοντας ένα αδιάσπαστο υπαρξιακό σύνολο.

Πώς τα άγγιξε δεν μπορώ να το εξηγήσω. Τίποτα δεν είδα τίποτα δεν άκουσα. Αισθάνομαι ωστόσο αλλαγμένος απότομα από την Ενέργεια του Εξουσιαστή.


Ο Πλάστης ήταν και είναι απόλυτος Δεσπότης. Ενεργεί αυτοθέλητα, υπερφυσικά, υπέρλογα, ακατάληπτα, υπεραισθητά, πνευματικά, άϋλα...
-------------------------------------
Επιμέλεια ανάρτησης: ev armi,    
Απάνθισμα από το βιβλίο: Ασκητικές Εμπειρίες Δ΄
Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ

                           
                                    




Δεν υπάρχουν σχόλια :