Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

'«Έχε σύνεση, παιδί μου• να είσαι φρόνιμη ως ο όφις και ακέραια ως η περιστερά».

 



Δεύτερη επιστολή

Στάρετς Ιωάννης Αλεξέγιεφ του Βάλαμο

Ιωάννης του Βάλαμο Ἀλεξέγιεβ_Saint John of New Valaam-Alexeyev in Finland_схиигумен Иоанн (Алексеев018001 - 2 3Ευχαρίστησε το Θεό διότι σου έδωσε να γευθείς έστω και λίγο «ότι χρηστός ο Κύριος». Είναι αλήθεια, ότι την εσωτερική μας κατάσταση δεν πρέπει να τη φανερώνουμε ούτε στον πνευματικό, αν αυτός δε ζει την ίδια ζωή.
Ο άγιος Αντώνιος γράφει: «Αν συζητάς πνευματικά θέματα με άνθρωπον μη πνευματικό, αυτά πού λες του φαίνονται γελοία».

Στην προτελευταία επιστολή μου σου έγραψα για την ταπείνωση: ταπεινώσου, παιδί μου, ο εχθρός είναι πολύ πονηρός και εμείς πολύ ασθενείς.
Ο άγιος Μακάριος γράφει: «Γνώρισα ανθρώπους πού έφθασαν σε τέτοια πνευματική τελειότητα, ώστε έβλεπαν τη δόξα των αγίων εις τους ουρανούς, αλλά μετά από έξι χρόνια σε τέτοια κατάσταση – τι τρομερό! – έπεσαν σε απώλεια».

Ακόμη αναφέρει περιπτώσεις μαρτύρων πού υπέφεραν φρικτά βασανιστήρια αλλά αργότερα έπεσαν. Ότι άφορα την άφεση των αμαρτιών, το Άγιο Πνεύμα λέγει με το στόμα του προφήτη Ιεζεκιήλ: «Και ό άνομος εάν αποστρέψει εκ πασών των ανομιών αυτού, ων εποίησε, και φυλάξηται πάσας τας έντολάς μου… ζωή ζήσεται… και πάντα τα παραπτώματα αυτού, όσα έποίησεν, ου μνησθήσεται… εν δε τω αποστρέψαι δίκαιον εκ της δικαιοσύνης αυτού και ποιήσαι αδικία… πασαι αι δικαιοσύναι αυτού ας εποίησεν, ου μη μνησθώσιν».

Έχε σύνεση, παιδί μου• να είσαι φρόνιμη ως ο όφις και ακέραια ως η περιστερά.

Πολύ με ωφελεί η τωρινή μας συγκατοίκηση, πού ζούμε όλοι μαζί και κοιμόμαστε σε ίδιους θαλάμους. Ο Θεός ένας είναι, ενώ οι δρόμοι πού οδηγούν προς Αυτόν είναι διάφοροι.

Αυτό βλέπομε και στους αγίους Πατέρες: Άλλοι ασκούσαν εσωτερική νοερά προσευχή και καρποφορούσαν πνευματικά, άλλοι διάβαζαν ψαλτήρι, κανόνες, τροπάρια και ομοίως καρποφορούσαν πνευματικά.

Παρατηρώ επίσης, όπως γράφουν και οι άγιοι Πατέρες, πώς ελαττώματα χαρακτήρος παραμένουν ακόμη και σε αγίους, για να τους φυλάγουν σε κατάσταση ταπείνωσης.

Χαρά μεγάλη είναι να βρίσκεται κανείς μαζί με τον Σωτήρα Χριστό στο όρος Θαβώραλλά και όταν πρέπει ν’ ανεβείς στο Γολγοθά, και τότε υπόμεινε. « Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω».
Ο Κύριος να σου δίνει σύνεση.

***

Ιωάννης του Βάλαμο Ἀλεξέγιεβ_Saint John of Valaam-Alexeyev_starec_ioann2356756754Κανόνισε μόνος σου τον καθημερινό σου κανόνα ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις. Αυτό δεν είναι αυταρχία. Μόνο σου συνιστώ να μην αναλάβεις πάρα πολλές προσευχές για να μη γίνεις δούλος του κανόνος σου και αναγκάζεσαι να βιάζεσαι.

Στην εργασία σου και όταν βρίσκεσαι ανάμεσα στους άλλους προσπάθησε νοερώς να στέκεσαι μπροστά στο Θεό. Διατήρησε δηλαδή τη μνήμη του Θεού, την αίσθηση ότι ο Θεός είναι παρών.

Μην τρέμεις και αθυμείς έτσι, όταν τυχαίνει να πέσεις από καμμιά αρετή. Σήκω, ορθώσου και συνέχιζε την πορεία σου. Γνώριζε ότι η παραμονή μας στην αρετή δεν εξαρτάται από μας αλλά είναι έργο της Θείας Χάριτος. Να είσαι ταπεινός και να μην έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου μέχρι ότου βρεθείς στον τάφο.

Πρέπει να πιστέψουμε βαθιά στην Πρόνοια του Θεού και να μην ψάχνουμε να βρούμε τους λόγους, για τα όσα συμβαίνουν σ’ εμάς.

Αν φροντίζουμε περί του «ενός εστί χρεία»τότε και όλα τα υπόλοιπα θα μας δοθούν όπως ο ίδιος ο Κύριος το υποσχέθηκε.
Πόσο σύντομη είναι η επίγεια ζωή μας μπροστά στην αιωνιότητα, σαν κόκκος άμμου στη θάλασσα! Όμως πολύ λίγο σκεφτόμαστε την αιωνιότητα, πολύ λίγο προετοιμαζόμαστε γι’ αυτήν. Πολύ μας τραβάει η γη και ξεχνούμε να σκεφτούμε το μόνο που έχουμε ανάγκη. Κύριε, δός μου μνήμη θανάτου!

Κύριε, βοήθησέ μας τους αμαρτωλούς όλα να τα κάνουμε όπως θέλεις Σύ και δος μας χριστιανικά τέλη.

Τους άλλους να μην τους κατακρίνεις για τίποτε. Οποιος κατακρίνει τον άλλον, θα πέσει στην ίδια αμαρτία. Έτσι πάντα συμβαίνει.

Στον άνθρωπο που παρακολουθεί τον εαυτό του, όλοι οι άλλοι φαίνονται καλοί, επειδή τα μάτια που κοιτούν με ευθύτητα βλέπουν όλους ευθείς, ενώ τα μάτια που κοιτούν λοξά, βλέπουν όλους στραβούς.

Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ έλεγε: «Αν θέλεις να χάσεις την ψυχική σου ειρήνη, συζήτησε με κάποιον που έχει διαφορετική νοοτροπία».

Ας προσευχηθούμε με τα εξής λόγια:
Κύριε, Συ γνωρίζεις τις ανάγκες μας πριν ακόμη Σου ζητήσουμε κάτι. Ευλόγησε στην Αγαθότητά Σου σε μας ό,τι μας είναι ωφέλιμο. Αμήν.

***

”Ο Απόστολος Παύλος λέγει: «δια πίστεως γαρ περιπατούμε, ου δια είδους»1.
Η Αδελφότητα μας γέρασε ολόκληρη. Οι περισσότεροι βαδίζουν στηριζόμενοι στα μπαστούνια.
Άνοιξαν κιόλας μερικούς τάφους και κατασκεύασαν καινούργια φέρετρα.
Σύντομα – μα πολύ σύντομα,- και το δικό μου γήινο σώμα θα τοποθετηθεί στο φέρετρο, θα το κατεβάσουν στον ψυχρό τάφο και θα σκεπασθεί με χώμα.
Πάνω στον τάφο θα γίνει μικρός τύμβος, όπου θα υψωθεί ο σταυρός. Ίσως θα βρεθεί και ένας καλός άνθρωπος να χαράξει το όνομά μου στην πλάκα και να την κολλήσει στο σταυρό.

Σεβαστοί πατέρες, σας ικετεύω: όποτε θα έρχεστε στον τάφο μου, προσεύχεσθε υπέρ της αμαρτωλής ψυχής μου.
Ο π. Ιωάννης, το 1956.”

Οι επιστολές του Πνευματικού της ιεράς μονής Βάλαμο, μετάφραση Χριστοδούλη μοναχή της Μονης Λίντουλα, Ιερά Μονή Βυτουμά

https://iconandlight.wordpress.com/category/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια :