Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Θαυμαστό σημείο στον Ιερό Ναό Αγ. Τρύφωνος Διακοπτού ανήμερα του Σταυρού!


Προσωπική μαρτυρία του εφημέριου της Ενορίας Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού, Αρχιμανδρίτη Γερβάσιου Ιωακειμίδη

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019. Ανήμερα του Σταυρού. Ο  π. Γερβάσιος, νέος σχετικά κληρικός, έφτασε νωρίτερα στον ναό, συνεχίζοντας εδώ και τρία χρόνια την ιερή παράδοση, που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, τον  παπα-Γιώργη. Για να ετοιμάσει δηλαδή το ζυμάρι, που αγιάζεται, φουσκώνει με θαυμαστό τρόπο, γίνεται προζύμι για την παρασκευή πρόσφορου και μοιράζεται σε μπολάκια στο εκκλησίασμα. 

Έτσι και φέτος πριν τη Θεία Λειτουργία ανακάτεψε σε μία λεκάνη μόνο νερό με αλεύρι - αυτό που οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα πρόσφορα- ώστε να γίνει  χυλός, χωρίς μαγιά ή άλλα διογκωτικά. Σκέπασε τη λεκανίτσα με καθαρή πετσέτα και στην Λειτουργία την τοποθέτησε πίσω από την Αγία Τράπεζα. 

Την ώρα της εξόδου και περιφοράς του Τιμίου Σταυρού ο νεωκόρος μετέφερε τη λεκάνη κάτω από το τραπέζι - σολέα,  στο κέντρο του ναού μπροστά στην ευθεία της ωραίας πύλης, όπου σε όλους τους ναούς τέτοια μέρα τοποθετείται ο  Σταυρός με τα βασιλικά.

Στην Ιερή Ακολουθία του Τιμίου Σταυρού, ο ιερέας κάνει τέσσερις στάσεις γύρω γύρω από το τραπέζι, όσες και τα σημεία του σταυρού, γονατίζοντας ευλαβικά σε κάθε στάση, ενώ οι ψάλτες επαναλαμβάνουν το "Κύριε ελέησον".

Ο π. Γερβάσιος με θερμό ζήλο είχε αναθέσει στον νεωκόρο να φέρνει μπροστά του το ζυμάρι σε κάθε στάσηστα "Κύριε ελέησον" των ψαλτάδων, για να το σταυρώνει σε κάθε γονυκλισία του.  Πάνω στη  ζύμη έκανε το σημείο του σταυρού με τον Τίμιο Σταυρό, προσευχόμενος.

Μετά τη Λειτουργία μοίρασε μόνο τον βασιλικό στο εκκλησίασμα. Το ζυμάρι το τοποθέτησε  σε μικρά διάφανα κυπελλάκια με καπάκια και τα φύλαξε μέσα στο Ιερό.  Το απόγευμα μετά τους Χαιρετισμούς του Σταυρού, όπως συνηθίζει,  μοίρασε στους πιστούς και το προζύμι. Δόθηκαν πάνω από 100 μπολάκια, καθώς υπολογίζει ο ιερέας. 

Περίσσεψαν και τέσσερα κυπελλάκια. Αυτά φεύγοντας τα έβαλε μέσα  στο γραφείο της Εκκλησίας, σε έναν παρακείμενο πάγκο (στο κουζινάκι) το ένα πάνω στο άλλο ακουμπισμένα στον τοίχο. 

Ξημέρωσε Κυριακή. Φθάνοντας ο ιερέας στον ναό πρωί πρωί, κατά περίεργη συγκυρία, βρήκε να τον περιμένει μία ενορίτισσα, γυναίκα με οικογένεια, παιδιά και εγγόνια, για να του ζητήσει προζύμι, πριν αρχίσει η Ακολουθία. Το σύνηθες βέβαια θα ήταν να του το ζητήσει στο τέλος της Λειτουργίας. Ο π. Γερβάσιος ωστόσο προθυμοποιήθηκε να πάει  να της το φέρει αμέσως. 

Μπαίνοντας  όμως στο γραφείο τι να δει! Το προζύμι είχε φουσκώσει, είχε ξεχειλίσει απ΄ τα κλειστά μπολάκια και είχε ξεχυθεί πάνω στον πάγκο σχηματίζοντας μεγάλα μπαλώματα. Τόση δύναμη είχε η ευλογημένη ζύμη! Έπιασε λοιπόν μαζί ανασηκωτά και τα τέσσερα μπολάκια, τα σήκωσε  για να τα καθαρίσει και τα ακούμπησε παραδίπλα. 

Τότε, μόλις απομάκρυνε τα μπολάκια, πρόσεξε σχηματισμένο στον πάγκο το σημείο του σταυρού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία! 

Διηγείται: "Μόλις το είδα η πρώτη μου σκέψη ήταν να φωνάξω τους επιτρόπους και τους ψάλτες να μοιραστώ μαζί τους το θαυμαστό σημάδι αλλά πρόλαβα μόνο να το φωτογραφήσω με το κινητό μου, γιατί είχαμε αργήσει ήδη κι έπρεπε να ξεκινήσει η Ακολουθία.
Στο τέλος της Λειτουργίας βέβαια είχε ήδη φουσκώσει περισσότερο ο σταυρός, οπότε τελικά υπήρξα ο μόνος που τον είδα στην μορφή που έχει στη φωτογραφία. Ο σταυρός δεν φαινόταν εξαρχής, πριν απομακρύνω τα κυπελλάκια από τη θέση τους. Και με μια ελάχιστη  άστοχη  ή απρόσεκτη  κίνηση θα μπορούσα να τον είχα χαλάσει. Όμως όλα έγιναν προσεκτικά σαν ένα αόρατο χέρι να κινούσε τα νήματα". 

 ΕΡΩΤΗΣΗ:- Πώς νιώσατε τότε π. Γερβάσιε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: - Εκείνη την ώρα ένιωσα να βιώνω αυτό που λέμε στη Λειτουργία "Γεύσασθε και ίδετε...". Ένιωσα το "Γεύσασθε" ! Σα να γεύτηκα, κάποια δωρεά του Θεού. Μια ιερή κατάνυξη με περιέλουσε. Έζησα μία επίσκεψη θείας Χάριτος κατ΄ ευδοκία του Υψίστου. Κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια.  Και το κατάλαβα αυτό γιατί στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μου έφερε μία θεία αλλοίωση. Δεν ήμουν ο ίδιος! Ένιωθα να με έχει συνεπάρει η χάρη του Κυρίου. Ήταν σαν μια θεία φανέρωση σε μένα τον ανάξιο, που επέτρεψε ο Μεγαλοδύναμος να συμβεί. 

Κατέληξα στην άποψη πως ήταν κάτι, που θέλησε ο Κύριος να γίνει γνωστό. Γιατί, αν η κυρία δεν ερχόταν να ζητήσει προζύμι πριν τη Λειτουργία, ενδεχομένως μετά το πέρας της Λειτουργίας να μην το έβλεπα. Το είδα την κατάλληλη στιγμή και όλα ακολούθησαν μια σειρά από λεπτές, θαυμαστές και θείες αλληλουχίες.

Σκέφτομαι - συμπληρώνει ο εφημέριος - πως ίσως στις  δύσκολες μέρες που ζούμε ο Πανάγαθος Θεός μας στέλνει  αυτά τα σημάδια της χάρης Του σαν θείες παρηγοριές, για να μας στηρίζει, να μας εμψυχώνει και να κάνει φανερή την Αγία Παρουσία Του κοντά σε μας τους αμαρτωλούς. Σαν να μας δηλώνει πατρικά: "Είμαι δίπλα σας, παιδιά μου. Σας αγαπώ και στερεώνω την πίστη σας".

Πράγματι ο  π. Γερβάσιος,  δεν ήταν ο ίδιος... 
Έβλεπες μια αλλιώτικη χαρά, μια ιλαρότητα στο πρόσωπό του, καθώς μίλαγε συνεπαρμένος ζωηρά και αυθόρμητα, όπως το μικρό παιδί, που διηγείται στους γονείς του τα χαρούμενα νέα του σχολείου του.  Φαινόταν ότι τον είχε αγγίξει η χάρη εσωτερικά και εξωτερικά.
Μα και ο Ιερός Ναός και οι Ακολουθίες στον Άγιο Τρύφωνα Διακοπτού δεν είναι πια οι ίδιες...
Γίνεται έντονα αντιληπτό από τους πιστούς ότι ένας αέρας ευλογίας σε γεμίζει χαρά και χάρη πνευματική, όταν αξιωθείς να προσκυνήσεις! 
"Γεύσασθε και ίδετε!". 

Σημ. ιστολόγου: 
  • Οφείλω να ομολογήσω ταπεινά ότι αυτή ήταν και η δική μου διαπίστωση, όταν προχθές λειτουργήθηκα στον ναό,  χωρίς να έχω πληροφορηθεί ακόμη το θαυμαστό γεγονός από τα ίδια τα χείλη του ιερέως, οπότε και αναρωτιόμουν στη συνέχεια για τρεις μέρες τι συνέβη και όλα εκεί ήταν τόσο αγιασμένα με έκδηλη την παρουσία της χάριτος του Θεού.
  • Ευχήθηκα στον ευλογημένο ιερέα να το διαχειριστεί με σεμνότητα και σωφροσύνη για τη δόξα του Θεού, ώστε να παραμείνει η χάρη στον ναό  και στις ψυχές όλων των πιστώς προσερχομένων και προσευχομένων προσκυνητών.
  • Εύχομαι και σε όλους εσάς με την πρώτη ευκαιρία να γίνετε μέτοχοι αυτής της θείας δωρεάς, όποτε και αν το επιτρέψουν οι περιστάσεις με τη δύναμη του Θεού, επισκεπτόμενοι τον Ιερό Ναό και μάλιστα, εφόσον είναι εφικτό, συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία και στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
       Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!


----------------------------------------------------------------------

* Ο Ιερός ναός Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού ανήκει στην Ιερά  Μητρόπολη Καλαβρύτων και  Αιγιαλείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια :