Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ποιό είναι το κλειδί της πνευματικής χαράς;


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Μα να το ερώτημα : Ποιό είναι το κλειδί της πνευματικής χαράς; 
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μία : Η νοερά προσευχή !
Η νοερά προσευχή έχει μεγάλη δύναμη. Έχει διάφορες βαθμίδες. Η πρώτη είναι απλώς να λέει κανείς τα λόγια : " Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με ".
Στις πιο υψηλές της βαθμίδες έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να μετακινήσει όρη. "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με". Σε κανένα δεν είναι δύσκολο να λέγει τα λόγια αυτά. Και η ωφέλεια είναι τεράστια. Είναι το πιο δυνατό όπλο στον πόλεμο κατά των παθών.

Μια ψυχή είναι υπερήφανη.
Μια άλλη την μαστίζουν οι αισχροί λογισμοί. Τίποτε δεν βλέπει, κι όμως η σκέψη περιπλανιέται και ασωτεύει.
Μια άλλη φθονεί και δεν έχει δύναμη να πολεμήσει το πάθος. Που θα την βρει;
Μόνο στην νοερά προσευχή!

Ο εχθρός μας κάνει τα πάντα για να μας απομακρύνει από την νοερά προσευχή. Μας συμβουλεύει δόλια: "Τι ανοησία να επαναλαμβάνει κανείς όλο το ίδιο πράγμα, και μάλιστα όταν ούτε η καρδιά ούτε ο νους συμμετέχουν στην προσευχή αυτή! Καλύτερα είναι να την αντικαταστήσει κανείς με κάποια άλλη"!
Μη τον ακούτε, λέει ψέμματα. Συνεχίσατε τον αγώνα σας, να λέτε την "ευχή". Και δεν θα μείνει άκαρπη. Όλοι οι άγιοι, δεν άφησαν ποτέ την ευχή αυτή. Τους ήταν τόσο ποθητή, ώστε δε θα την άλλαζαν με τίποτε!.
Η "ευχή" μας φέρνει κοντά στο Χριστό. Διώχνετε κάθε λογισμό από το κεφάλι σας και την καρδιά σας με την "ευχή". Λέτε την "ευχή" έστω και μόνο με το στόμα, και ο Κύριος δεν θα σας αφήσει !
(Στάρετς Βαρσανούφιος, εκδ. Ι. Μ. Νικοπόλεως)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :