Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Κ.Κ. Αμβρόσιος: "Αδελφοί μου στη Λειτουργία αυτή ένιωσα την πρόγευση του Παραδείσου....."

                        
ΜΗΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις, τον Νέο Οσιομάρτυρα, κηρύσσεται ο Μάιος από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που έχει προγραμματίσει μία σειρά από λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του Αγίου,  ο οποίος εορτάζεται  στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο. 
   Μπορείτε πατώντας εδώ να διαβάσατε  
 τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου.
     Για το πώς ο ίδιος ο Άγιος τού έστειλε το «σημάδι» του, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος στα Μέσα Ενημέρωσης.
   Παράλληλα ενημέρωσε για την έκδοση φυλλαδίων για τον θαυματουργό Άγιο, τα οποία θα μοιράζονται στους πιστούς κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις στα δεκαεπτά εκκλησάκια της Ιεράς Μητροπόλεως, που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις και εορτάζουν στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο. 
    Το πρόβλημα  είναι ότι δυστυχώς έχει επέλθει μία σύγχυση ως προς τον εορταζόμενο Άγιο, η οποία -ευελπιστεί ο Σεβασμιώτατος- με τη βοήθεια του Θεού  να αποκατασταθεί.
    Δηλαδή, ενώ η 9η Μαΐου είναι η ημέρα τιμής και μνήμης του Νεομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις, οι πιστοί θεωρούν ότι εορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο Μύρων της Λυκίας! 

   Η σύγχυση πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι στα Σπάτα της Αχαΐας στις 10 Μαΐου κάθε χρόνο τιμάται η ιερά μνήμη του Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού (βλ. διπλανή φωτογραφία). 

____________________________


   Άλλος όμως είναι ο Άγιος Νικόλαος ο Ιεράρχης, το σκήνωμα του οποίου βρίσκεται στο Μπάρι της Ιταλίας και άλλος ο Νεομάρτυρας Νικόλαος ο εν Βουναίνοις, ο οποίος μαρτύρησε κατά τρόπο φρικτό το 902 μ.Χ. στα Βούναινα, μεταξύ Καρδίτσας και Λαρίσης. 

   Εκεί συμβαίνει κάτι πολύ θαυμαστό! Από τα δένδρα στα οποία δέθηκε και βασανίσθηκε ο Άγιος ρέει ένα κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα». Το υγρό αυτό, όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και κεφαλοπονία.
   ΄Οπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, του φανερώθηκε η χάρη του Αγίου, όταν έλαβε το αγίασμά του! Συγκλονισμένος τότε από το άγιασμένο μύρο-αίμα από το δέντρο, όπου εμαρτύρησε ο Άγιος, ανακάλυψε πως η Μητροπολιτική του περιφέρεια διέθετε δεκαεπτά εκκλησάκια!!! προς τιμή του Αγίου καθώς και λείψανά Του στα Αραχωβίτικα, στην Ι. Μονή Ταξιαρχών, στην Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και στην Ι. Μονή Αγίας Λαύρας. 
  Θεώρησε τότε πως είναι ανάγκη να τιμηθεί ο Άγιος Νεομάρτυρας, ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί, να τον παρακαλεί στις προσευχές του και να επικαλείται τη μεσιτεία Του. Γι’ αυτό και αφιερώθηκε ο  μήνας Μάιος στη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρος. 

---------------------------------------------------  -------


Παράλληλα οργάνωσε προσκύνημα στη νήσο Άνδρο, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων, όπου συγχρόνως φυλάσσεται  και η κάρα του Αγίου Νικολάου εν Βουναίνοις, η οποία και ευωδιάζει μαζί με την Παναγία τη Μυροβλύτισσα και πλήθος Ιερών λειψάνων, με τα οποία έχουν επενδυθεί οι τοίχοι στο εσωτερικό του Ιερού μέσα σε ασημένιες λειψανοθήκες.

Το εσωτερικό του ναού της Ι. Μ. Αγίου Νικολάου στην Άνδρο
---------------------------------------------------------------------------------


Ο Σεβασμιώτατος λειτουργώντας χαμηλόφωνα με ουράνια και υπερκόσμια γαλήνη στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τέλεσε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια μαζί με τον άγιο καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Δωρόθεο και τους ιερείς του, ανεφώνησε στο εκκλησίασμα κατασυγκινημένος μπροστά στο Ιερό Βήμα: "Αδελφοί μου στη Λειτουργία αυτή ένιωσα την πρόγευση του Παραδείσου λειτουργώντας εν μέσω τόσων ζωντανών αγίων μέσα και έξω από το ιερό και ενώπιον της χαριτόβρυτης κάρας του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις". Δάκρυα αγιαστικά, δέος, ευλογίες, συγκλονισμός ψυχών! Χάρη και χαρά αγιοπνευματική!


Η εικόνα της Παναγιάς της Μυροβλύτισσας που ευωδιάζει και θεραπεύει θαυματουργικά 
και η λειψανοθήκη - επένδυση στον τοίχο του Ιερού, δεξιά.
###

«Έβαλα πλώρη στην τελευταία στροφή τής Διακονίας μου να τον κάνουμε γνωστό. Γι’ αυτό και σας ζητώ να τον αγαπήσετε, να βάλετε και αυτόν στην καρδιά σας! Επιθυμία μου είναι να ακούσει και να μάθει ο κόσμος για τον Άγιο Νικόλαο τον Νεομάρτυρα, διότι είναι μία δύναμις, μία πραγματική ευλογία Θεού!».
### 
Σημ. ιστολογίου: Για τις φωτογραφίες που ευγενώς παραχωρήθηκαν στο ιστολόγιο Αγιοπνευματικά από τον κ. Στράτο Αφαλωνιάτη, ευχαριστούμε θερμά.               

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΗΛΩΣΕΩΝ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ 

(κλικ στην εικόνα)
     
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~







Δεν υπάρχουν σχόλια :