Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Οι θησαυροί!

...και ο μάρτυρας της Εικονομαχίας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Κάρα Οσίου Στεφάνου νέου ομολογητού φέρουσα
 το θανατηφόρο χτύπημα του μαρτυρίου του την περίοδο της Εικονομαχίας.

Στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας εκτός από τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας (τμήμα από τον σπόγγο, το αγκάθινο στεφάνι, τη χλαμύδα και τον Τίμιο Σταυρό Του)  δώρα της Δυναστείας των Παλαιολόγων προς τον ανεψιό τους, ιδρυτή της Μονής,  και τοπικό Άγιο, τον Όσιο Λεόντιο, του οποίου επίσης φυλάσσεται το σεπτό σκήνωμα δωρήθηκε ακόμη από τους Παλαιολόγους  και η  κάρα του Αγίου Στεφάνου του νέου ομολογητού, που εμαρτύρησε την εποχή της Εικονομαχίας και  πάνω στην τίμια κεφαλή του είναι εμφανές το θανατηφόρο χτύπημα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, που δέχτηκε ο άγιος από εικονομάχους κατά το βασανιστήριό του, το οποίο έδωσε μεν τέλος στη ζωή του αλλά του χάρισε τον χρυσό στέφανο του μαρτυρίου.

Γράφει ο συναξαριστής: "Όταν ξέσπασε ο πόλεμος εναντίον των αγίων εικόνων, όχι μόνο δε συμμορφώθηκε με τις αυτοκρατορικές διαταγές, αλλά και χαρακτήρισε αιρετικούς τους εικονομάχους βασιλείς. Καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Κοπρώνυμο, ο όποιος ήλπιζε με την προσωπική του επιβολή, όταν τον έφερνε μπροστά του, να δαμάσει το φρόνημα του Στεφάνου. Συνέβη όμως το αντίθετο. Ο Στέφανος, από τους ανθρώπους με «πολλὴν παῤῥησία ἐν πίστει τήν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Α' προς Τιμόθεον, γ' 13), δηλαδή με πολλή παρρησία και θάρρος στο να διακηρύττει την πίστη που ομολογούν όσοι είναι σε κοινωνία με τον Ιησού Χριστό, ήλεγξε αυστηρά κατά πρόσωπο τον Κοπρώνυμο. Αυτός τότε τον έκλεισε στη φυλακή και μετά από μέρες διέταξε να τον θανατώσουν. Αφού, λοιπόν, τον έβγαλαν από την φυλακή, άρχισαν να τον λιθοβολούν και να τον κτυπούν με βαρεία ρόπαλα. Ένα ισχυρό κτύπημα στο κεφάλι έδωσε τέλος στη ζωή του Στεφάνου (το 767 μ.Χ.). Κατόπιν το σώμα του το έριξαν στη θάλασσα, αλλά ευλαβείς χριστιανοί που το βρήκαν όταν τα κύματα το έφεραν στην παραλία, το έθαψαν με την αρμόζουσα τιμή."   http://www.saint.gr/3098/saint.aspx
# # # 
 Η ευλογία και η χάρη του ομολογητού αγίου, σήμερα ημέρα εορτής της Ορθοδοξίας μας για την αναστήλωση των αγίων εικόνων να στηρίζει όλους μας στον αγώνα της πίστεως! 
Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής!
-------------------------------------------------------------

Κάθισμα
Τῶν Μοναστῶν ὑπογραμμὸς ἀνεδείχθης, τῶν Ἀθλητῶν καλλωπισμὸς ἀνεφάνης, δι' ἀμφοτέρων Στέφανε κοσμούμενος· ὅθεν ἀξιάγαστε, καὶ διπλοῦς τοὺς στεφάνους, ἔλαβες ἀσκήσεως, καὶ ἀθλήσεως Πάτερ. Ἀλλ' ἐκτενῶς Χριστὸν ὑπὲρ ἡμῶν, τῶν σὲ ὑμνούντων, ἱκέτευε Στέφανε.
-------------------------------------------------------
@ Πνευματικά δικαιώματα - επιμέλεια - φωτογραφίες - σύνταξη: Ιστολόγιο Αγιοπνευματικά-Eva Armi


Δεν υπάρχουν σχόλια :