Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Όλη η ανθρώπινη τραγωδία του παρόντος αιώνος έγκειται στο ότι... προσευχόμαστε στον Θεό έξω από την καρδιά μας


Όλη η ανθρώπινη τραγωδία του παρόντος αιώνος έγκειται στο ότι ζούμε, μιλούμε, σκεπτόμαστε, ακόμη και προσευχόμαστε στον Θεό έξω από την καρδιά μας, έξω από τον οίκο του πατρός μας. 

Και όντως οίκος του πατρός μας είναι η καρδιά μας. Εκεί επιθυμεί να αναπαυθεί "το της δόξης και το του Θεού Πνεύμα", ώστε να "μορφωθεί Χριστός εν ημίν". Βεβαίως μόνο τότε θα ολοκληρωθούμε και θα πραγματωθούμε ως υποστάσεις κατ΄εικόνα της αληθινής Υποστάσεως το Υιού και Λόγου του Θεού, ο οποίος μας δημιούργησε και μας εξαγόρασε με το τίμιο της απερίγραπτης θυσίας Του.

Ωστόσο τα πάθη, όσο είμαστε αιχμάλωτοι σε αυτά, απομακρύνουν τον νου από την καρδιά μας και τον ωθούν προς τον συνεχώς μεταβαλλόμενο και μάταιο κόσμο των φυσικών και κτιστών πραγμάτων.

Απομυζούν όλη την πνευματική μας δύναμη και καθιστούν αδύνατη την εξ ύψους αναγέννηση που θα μας καταστήσει τέκνα Θεού και θεούς κατά χάριν. 

Στην ουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είμαστε όλοι άσωτοι υιοί του ουρανίου πατρός μας.  Η Γραφή πιστοποιεί "πάντες γαρ ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού". Η αμαρτία απέσπασε τον νου μας από τη ζωοποιό θεωρία του Θεού και τον οδήγησε "εις χώραν μακράν". 

Στη μακρινή αυτή χώρα χάσαμε την τιμή της Πατρικής αγκάλης και γίναμε υποχείριοι των δαιμόνων βοσκοί χοίρων. Παραδοθήκαμε στα πάθη της ατιμίας και στον φοβερό λοιμό της αμαρτίας που βίαια εδραιώθηκε ως νόμος στα μέλη μας. Από τον φρικτό αυτό Άδη της απουσίας του Θεού οφείλουμε να επιστρέψουμε στον οίκο τους Πατρός μας.

Να εκριζώσουμε από μέσα μας τον νόμο της αμαρτίας και να εγκαθιδρύσουμε στην καρδιά μας τον νόμο των εντολών του Χριστού. 

Δηλαδή να αγαπήσουμε τον Θεό και τον πλησίον μας με ελεύθερη καρδιά ολοτελώς απαλλαγμένη από την αμαρτία και με όλο το είναι μας.

----------------------------

Από το βιβλίο:
Ο ΚΡΥΠΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Αρχιμανδρίτου Ζαχαρία (Ζαχάρου)
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :