Σπανακόπιττα με ταχίνι
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο και
στειμμένο
3 μέτρια πράσα (το λευκό τους)
ψιλοκομμένα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
ψιλοκομμένα
1 μάτσο άνηθος
1 μάτσο μαϊδανός
1/2 κιλό φύλλο κρούστας για
πίττα
200-250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένα
3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
αραιωμένο σε χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας
σιμιγδάλι ψιλό
Ετοιμάζουμε την γέμισι
ανακατεύοντας το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊδανό με
λίγη καρυδόψιχα.
«Λαδώνουμε» το ταψί με ταχίνι,
πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε στην γέμισι για να πάρη
τα υγρά.
Τα υπόλοιπα φύλλα τα
«λαδώνουμε» με ταχίνι, σκορπώντας και λίγη καρυδόψιχα. Στρώνουμε 3 φύλλα.
Βάζουμε το 1/3 της γέμισης. Μετά αλείφουμε με ταχίνι ένα κατσαρό φύλλο
σκορπώντας και καρυδόψιχα και αδειάζουμε το 1/3 της γέμισης. Κατόπιν πάλι φύλλο
κατσαρό, αλείφουμε, σκορπάμε καρύδι και έπειτα το τελευταίο 1/3 της γέμισης.
Στα δύο τελευταία φύλλα
ραντίζουμε με λίγο νερό, και αλείφουμε με περισσότερο ταχίνι για να μην
«αρπάξουν». Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 200ο για μια ώρα
περίπου.
Σημείωση: Μπορούμε να λιγοστέψουμε το
σπανάκι και να προσθέσουμε σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, κ.λπ. χόρτα κατάλληλα
για πίττες.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «Οψοποιών μαγγανείαι
ήγουν καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική»
Του Αρχιμ. Δοσιθέου, ηγουμένου της Μονής
Τατάρνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου