Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Δεν υπάρχει ένα Ευαγγέλιο βαρύ για μοναχούς και ένα ελαφρύτερο για λαϊκούς.


"Η ιδέα ότι αυτοί που ζουν στον κόσμο μπορούν να διάγουν "χαλαρά" και να μην τηρούν ακριβώς το Ευαγγέλιο, σε αντίθεση με τους μοναχούς, οι οποίοι θεωρείται ότι ήταν οι μόνοι  υποχρεωμένοι να το τηρούν πλήρως, λειτούργησε καταστροφικά για τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας.

 Η αντίληψη αυτή σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες, δεν είναι  παρά μία μεγάλη αυταπάτη. 

"Αυταπατάσαι και σφάλλεις πάρα πολύ"  λέγει ο ιερός Χρυσόστομος "αν νομίζεις ότι άλλα απαιτούνται από τον κοσμικό και άλλα από τον μοναχό.  Διότι πρέπει το ίδιο να ανεβούν όλοι οι άνθρωποι. Και εκείνο το οποίο ανέτρεψε όλην την οικουμένη είναι αυτή η αντίληψη. Νομίζουμε ότι μόνο από τον μοναχό απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στην ζωή του και ότι στους υπολοίπους επιτρέπεται να ζουν με ραθυμία".

Ο Κύριος είπε ότι σαφώς απαιτείται από όλους, κοσμικούς και μοναχούς, εγγάμους και αγάμους  όσοι θέλουν να σωθούν η τήρηση ΟΛΩΝ των εντολών:

Όποιος τηρήσει όλες τις εντολές και μία μόνο δεν τηρήσει ακριβώς, είναι παραβάτης όλων"  δηλ. είναι ως να μην τήρησε καμία.  "Όστις γαρ όλον τον νόμο τηρήση πταίσει δε εν ενί, γέγονεν πάντων ένοχος". 

Δεν υπάρχει ένα Ευαγγέλιο βαρύ ή πλήρες για τους μοναχούς, το οποίον οι μοναχοί και μόνον αυτοί είναι υποχρεωμένοι να το τηρούν  μέχρι "κεραίας" και από την άλλη μεριά ένα Ευαγγέλιο "ελαφρύτερο" για τους χριστιανούς που ζουν στον κόσμο το οποίο αυτοί ως "κοσμικοί" δικαιούνται να το έχουν και να το ακολουθούν.

Το Ευαγγέλιο είναι ΕΝΑ, κοινό για όλους. Οι εντολές του είναι επίσης κοινές για όλους και είναι ελαφρές και απελευθερωτικές. "Οι Εντολές Μου" διακηρύττει ο Κύριος και Δημιουργός μας "βαρείαι ουκ εισί".

Ο Χριστός μας δεν μας φορτώνει φορτία αβάστακτα. "Ο ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστί" μας λέγει.

Αντιθέτως, βαρύ φορτίο είναι αυτό που φορτώνει ο κόσμος και ο διάβολος τους οπαδούς του: το φορτίο της αμαρτίας, των παθών, της απομάκρυνσης από τον Θεό, της έλλειψης νοήματος για τη ζωή, το φορτίο του άγχους, της μελαγχολίας, της κατάθλιψης και του υπαρξιακού θανάτου.

"Τα αποτελέσματα της αμαρτίας είναι θάνατος" ψυχικός και σωματικός, αιώνιος χωρισμός του ανθρώπου από τη θεία Χάρη, την αιώνια μακαριότητα, τον Θεό. 

Αυτό συμβαίνει βεβαίως εάν ο άνθρωπος όσο είναι σε αυτή τη ζωή δεν μετανοήσει ειλικρινώς. Εάν μετανοήσει η ψυχή ανίσταται πνευματικά και ο άνθρωπος σώζεται από τον αθάνατο θάνατο".

Aπόσπασμα (σελ. 95-97) από το βιβλίο:

ΤΑ ΑΣΚΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΊΑΣ
Ιερομόναχου Σάββα Αγιορείτου

Έκδοσις: Μοναστική Αδελφότης "Αγίων Αναργύρων"
 Πενταπλάτανος Γιαννιτσών, 2013

Tηλ παραγγελιών: 6944577885
Ιστοσελίδα: Ηristospanagia.gr

e-mail:info@hristospanagia.gr