Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Η μοναστηριακή συνταγή της εβδομάδος: Από το λεύκωμα OΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ ήγουν Καλογηρική Μαγειρική κ Ζαχαροπλαστική του Γέροντος Δοσίθεου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τατάρνης

Προλεγόμενα
Η μοναστηριακή και ειδικά η αγιορείτικη διατροφή χαρακτηρίστηκε ως "ασπίδα για τον καρκίνο".  Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρείται αυστηρά η νηστεία. Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά. Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία, λέει στα «ΝΕΑ» ο μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους πατήρ Μωυσής.

Το διαιτολόγιο των μοναχών, εκτός από πιστό στους κανόνες της Εκκλησίας, αποδεικνύεται και… αντικαρκινικό, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Οι μοναχοί καταναλώνουν με μέτρο τις τροφές τους, ενώ χαρακτηριστικά της διατροφής τους είναι η εναλλαγή ημερών με κατανάλωση τροφών με και χωρίς λάδι, οι περίοδοι νηστείας, καθώς και το «τελετουργικό», που περιλαμβάνει μικρά γεύματα ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. …….

«Η περιορισμένη κατανάλωση τροφών και πρόσληψη θερμίδων, χωρίς φυσικά να ξεπερνούμε τα όρια της υπερβολής, έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Παράλληλα, το μέτρο και τα ισορροπημένα γεύματα συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων και κυρίως του διαβήτη. 

Η πρόσληψη διατροφικών στοιχείων από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντική παράμετρος για καλή υγεία, όπως και ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος, που ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 
Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού, προστατεύοντας από τον καρκίνο του προστάτη», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας διαιτολόγων – διατροφολόγων, δρ Μιχάλης Χουρδάκης. ……

«Τρώμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει» …….«Ακόμα και στις γιορτές, όπως το Πάσχα, δεν τρώμε κρέας. Τρώμε ψάρι. Και βέβαια καταναλώνουμε συχνά λαχανικά και φρούτα, πολλά από τα οποία τα παράγουμε οι ίδιοι», τονίζει ο μοναχός Μωυσής. Όπως προσθέτει, όμως, «είναι σημαντικό ότι οι αγιορείτες μοναχοί ακόμα και από τα νηστίσιμα προϊόντα δεν τρώμε πολύ. Θα φάμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει.Κι αυτό διότι γενικά οι μοναχοί ζουν με τα απλά, τα απαραίτητα, τα λιτά.


Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο τον χρόνο, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε και τρώμε αλάδωτα τα γεύματα». …….Η κουζίνα στο Όρος είναι αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη και συνάμα ωφέλιμη για την υγεία. Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια και ότι προσφέρει η θάλασσα που περιβάλλει το Άγιο Όρος. -



Δείγμα της μοναστικής κουζίνας που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου είναι και η ακόλουθη συνταγή του  Γέροντος Δοσίθεου, Ηγουμένου  της Ιεράς Μονής Τατάρνης που περιλαμβάνεται στο καλαίσθητο εικονογραφημένο λεύκωμα  OΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, ήγουν Καλογηρική Μαγειρική κ Ζαχαροπλαστική που κυκλοφορεί και στη Ρωσική γλώσσα.


Χταπόδι κρασάτο

Υλικά

2 κιλά χταπόδι
1 μέτρια κουτάλα κουζίνας λάδι
1/2 κιλό κρεμμύδια
4 πράσσα - το λευκό (προαιρετικά)
15 - 20 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο μπρούσκο
πιπέρι άτριφτο
μπαχάρι άτριφτο

Πλένουμε πολλά νερά το χταπόδι για να φύγει η γλοιώδης ουσία που το περιβάλλει και η άμμος από τις βεντούζες των πλοκαμιών του. Βγάζουμε το στόμα με τους κοπτήρες και τα 2 μάτια. Αναποδογυρίζουμε την σακκούλα, το μέσα έξω και την καθαρίζουμε από το στομάχι και το μελάνι και την γυρνάμε πάλι. Το βάζουμε στην κατσαρόλα (ει δυνατόν χάλκινη ή αλουμίνια γιατί στις άλλες κολλάει) και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά με το ειδικό του μόνο νερό χωρίς να ρίξουμε εμείς άλλο νερό, ούτε αλάτι γιατί σφίγγει. Εξ άλλου το χταπόδι γενικώς είναι το μόνο θαλασσινό που δεν χρειάζεται αλάτι. Αν τυχόν χρειασθεί προσθέτουμε μόνο αφού έχει βράσει. Το γυρνάμε τακτικά το πάνω κάτω. Όταν μετά 1 ή 1½ ώρα δούμε ότι έχε «λιποθυμήσει» και οι βεντούζες βγαίνουν από τα  πλοκάμια ή το τσιμπάμε μέ το πιρούνι και είναι πολύ μαλακό, τότε σταματάμε το βράσιμο.
Σέ μιάν άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι πού το έχουμε κόψει σέ κομματάκια,όχι όμως πολύ ψιλά. Όταν μαραθεί ρίχνουμε το πράσο κομμένο όπως το κρεμμύδι και τα  σκόρδα ολόκληρα.
Κόβουμε το χταπόδι στό σανίδι της κουζίνας σέ κανονικά κομμάτια μήκους 4-5 πόντων και το ρίχνουμε μαζί με το ζουμί του στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το κρασί, το πιπέρι, το μπαχάρι και την δάφνη και σκεπάζουμε (ει δυνατόν ερμητικώς) και βράζουμε σέ σιγανή φωτιά. Οταν το κρεμμύδι και τα λοιπά θά έχουν βράσει καλά και η σάλτσα θά έχει πήξει κατεβάζουμε.
Σερβίρεται μέ γαρνίρισμα πατάτες τηγανητές ή του φούρνου.
Σημειώσεις:
Πολλές φορές τα χταπόδια (αναλόγως ποικιλίας ή και ηλικίας) βγάζουν πολύ νερό. Τότε δέν ρίχνουμε όλον τον ζωμό στο φαγητό γιατί θά περιμένουμε μέ τίς ώρες να σωθεί.

Επίσης οι «μοσκιοί» δέν κάνουν, είναι άνοστοι. Τούς διακρίνουμε από τα  άλλα χταπόδια από το ότι στα πλοκάμια τους έχουν μόνον μιά σειρά βεντούζες ενώ τα  γνήσια χταπόδια έχουν διπλή. Τα  σκούρα χταπόδια είναι και τα  καλύτερα.

OΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ ήγουν Καλογηρική Μαγειρική κ Ζαχαροπλαστική του Γέροντος Δοσίθεου Ηγουμένου  της Ιεράς Μονής Τατάρνης των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :