Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

"Ο Θεός επιζητεί αποκλειστικά την καρδιά σας, αλλά κι η καρδιά χωρίς Θεό πεινά και διαρκώς πληγώνεται από τον εχθρό"


Θυμάμαι που μου γράφατε κάποτε ότι από την πολλή προσοχή (στην προσευχή για τη συγκέντρωση του νου στην καρδιά) είχατε πονοκέφαλο. Ναι, αφού εργάζεσθε μόνο με τον εγκέφαλο θα συμβαίνει αυτό. 

Εάν όμως κατεβείτε στην καρδιά σας δεν θα συμβαίνει αυτό εφόσον εργάζεστε εκεί, διότι το κεφάλι απαλλάσσεται από τον κόπο και οι λογισμοί παύουν. Διότι οι λογισμοί μέσα στον εγκέφαλο διαδέχονται επί τροχάδην ο ένας τον άλλον και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους κατευνάσει κανείς πέρα από αυτόν που αναφέραμε.

Αν όμως ανακαλύψετε την καρδιά σας και κατορθώσετε να εδραιωθείτε μέσα σε αυτήν (σ.σ. με την καθοδήγηση πάντα του πνευματικού σας πατέρα και οδηγού στην προσευχή) τότε μόλις ενοχληθείτε από αυτούς τους λογισμούς αυτοί θα τραπούν αμέσως σε φυγή.

Στην καρδιά σας θα βρείτε μία στοργική θέση, ένα ασφαλές καταφύγιο. Μην αμελήσετε να κατέβετε σε αυτή. 

Στην καρδιά είναι η ζωή γι΄αυτό μέσα σε αυτή πρέπει να ζει κανείς. Μην νομίζετε ότι η εργασία αυτή αρμόζει μόνο στους τέλειους. Όχι! η εργασία αυτή ανήκει σε όλους προς κάθαρση και επίτευξη της κατά Χριστόν ζωής.

156. Πώς να εννοήσει/καταλάβει κανείς την έκφραση: «Συγκέντρωση του νου εντός της καρδιάς»; Ο νους βρίσκεται εκεί που είναι και η προσοχή μας. 

Συγκέντρωση του νου  στην καρδιά σημαίνει να εδραιώσετε την προσοχή στην καρδιά και νοερώς να βλέπετε μπροστά σας τον αοράτως παρόντα Θεό απευθυνόμενοι προς αυτόν με δοξολογίες, ευχαριστίες και δεήσεις και προσέχοντας να μην εισέλθει κάτι ξένο στην καρδιά σας δια των λογισμών ή της φαντασίας.

Ακριβώς εδώ έγκειται (βρίσκεται) το μυστικό της πνευματικής ζωής. Ο μεγαλύτερος άθλος συνίσταται στη διαφύλαξη της καρδιάς από τα ολέθρια φλογερά πάθη και του νου από τους λογισμούς και τις φαντασίες.

Πρέπει να προφυλάξετε την καρδιά σας από κάθε απρεπές και να το εκδιώκετε από εκεί. Αν τα εφαρμόζετε όλα αυτά η πείρα θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στο σωτήριο αυτό έργο.

Επιβάλλεται αυτό διότι από την αρχή ο Θεός επιζητεί αποκλειστικά την καρδιά σας αλλά κι η καρδιά πρέπει να θέλει τον Θεό, διότι χωρίς Θεό η καρδιά πεινά και διαρκώς πλήττεται υπό του εχθρού κι έχει ανάγκη την κηδεμονία του Θεού. Εξετάστε λοιπόν καλά το θέμα από αυτή τη σκοπιά. Τη λύση θα την βρείτε στο κατοικητήριο/ενδιαίτημα του Θεού δηλαδή στην καρδιά.



ΤΟ  ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (Ε-ΒΟΟΚ)
Η ΝΟΕΡΑ ΑΘΛΗΣΙΣ
Κεφ. Δ΄: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΥΝ ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ
Κείμενο γλωσσικά προσαρμοσμένο στην καθομιλουμένη.
Ηλεκτρονική πηγη: https://greekdownloads2.files.wordpress.com/2013/11/h-noera-a8lhsis.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια :