Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Νηστίσιμος μουσακάς, λαχταριστός!


Υλικά για τέσσερα άτομα


4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

4 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
μαϊντανό
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι πιπέρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας
1 και 1/2 κούπες  κιμά σόγιας (μεγάλη κούπα)
4 και 1/2 ποτήρια νερό
2 κρεμμύδια ξερά
χοντροαλεσμένο μπαχάρι
δύο φύλλα δάφνης 
1 ξυλάκι κανέλας
προαιρετικά ένα φλιτζανάκι του καφέ κομμένο ταχίνι (ο ζωμός που μένει αν βράσουμε και στραγγίσουμε 1 φλιτζάνι ταχίνι με τρία φλυτζάνια νερό).
10 μπαλάκια ολόκληρο μπαχάρι
2 και 1/2 φλυτζάνια τσαγιού περίπου γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη 
10 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ ή νισεστέ 
1 ποτηράκι κρασιού λάδι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
μισό πακετάκι βιτάμ
Ταψάκι κατά προτίμηση αντικολλητικό Νο 28

Εκτέλεση


Βάση με μελιτζάνες και πατάτες





Σε άλλο σκεύος βάζουμε το τριμμένο κρεμμύδι να πιει το νερό του και ρίχνουμε το μισό ποτηράκι λάδι να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τον πελτέ και φέρνουμε μια βόλτα να τσιγαριστεί λίγο κι αυτός και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμισθεί το κρασί προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και την τριμμένη ντομάτα, το ταχίνι, αλατοπίπερο, μαϊντανό, τα ολόκληρα μπαχάρια, τα  φύλλα δάφνης, το ξυλάκι κανέλας και τέλος τον κιμά σόγιας. Αφήνουμε να πιει τα υγρά του ανακατεύοντας. Στο τέλος αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τέσσερις κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη για να είναι συμπαγής και τον στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες και τις πατάτες.

Λιώνουμε το βιτάμ και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό ποτηράκι λάδι. Όταν κάψουν ελαφρά ρίχνουμε το κορνφλάουρ με σουρωτήρι για να μη σβολιάσει ανακατεύοντας καλά καλά με σύρμα και τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό προς ζεστί το γάλα αμυγδάλου. Προσέχουμε μη χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο γάλα ώστε να βγει παχύρρευστη η κρέμα. Προσαρμόζουμε ανάλογα την ποσότητα του γάλατος. Τέλος προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατάκι και στρώνουμε πάνω από τον κιμά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας: