Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Σήμερα γιορτάζει ένας πολύ θαυματουργός Άγιος: ο Άγιος Παρθένιος, Επίσκοπος Λαμψάκου, ο θεραπευτής των ασθενειών του αιώνα μας



Ο Όσιος Παρθένιος, προστάτης των καρκινοπαθών, προικισμένος από τον Θεό για τη μεγάλη του αρετή με το ιαματικό χάρισμα και το χάρισμα της εκδίωξης των δαιμόνων, κατά τα τελευταία χρόνια κάνει πιο αισθητή την παρουσία του ανάμεσά μας, βοηθώντας και θεραπεύοντας με θαυματουργικό τρόπο. 

Έχουν καταγραφεί πολύ σημαντικά θαύματα και όσο ήταν στη ζωή - μέχρι και νεκρανάσταση έκανε - και μετά θάνατον μέχρι τις ημέρες μας  υπάρχουν πλήθος ζωντανές μαρτυρίες πιστών, οι οποίοι βίωσαν τη θαυματουργική του επέμβαση στη ζωή τους.

Σε εκπομπές του ραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας που θα αναμεταδίδονται από το ραδιόφωνο ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ σήμερα και αύριο 7 και 8 Φεβρουαρίου ακούγονται οι συγκινητικές θαυματουργίες του Οσίου προς δόξαν Θεού. 

Η χάρη του Αγίου να σκεπάζει όλους μας!


Προσπαθώ να θυμηθώ πώς βρέθηκα με την εικόνα του Οσίου Παρθενίου στην κατοχή μου. Αμυδρά θυμάμαι πως σε ένα προσκύνημα με τον πνευματικό μας σε μοναστήρι της Βόρειας Ελλάδας πριν δυο χρόνια στην έκθεση της Ι. Μονής μία αδελφή ψυχή με πλησίασε και με ρώταγε ποια εικόνα να αγοράσει.
Δεν ξέρω πως βρεθήκαμε να αγοράζουμε και οι δύο την εικόνα του Οσίου Παρθενίου, τον οποίο μέχρι τότε αγνοούσα.
Σκοπό είχα να τη δωρίσω ενδεχομένως σε κάποια φίλη, αν το καλούσε η περίσταση.
Πράγματι όταν χρειάστηκε στα πλαίσια του προσκυνηματικού ταξιδιού να μετακινηθώ ιδιωτικά προς Θεσσαλονίκη για να πάρω με την ευκαιρία ευλογία από τον Αγιορείτη Γέροντα Γαβριήλ που εφιλοξενείτο ασθενής όντας, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, στην οικία Ζουρνατζόγλου προσφέρθηκε μία πνευματική αδελφή, ιατρός να με μεταφέρει εκεί.
Φιλοτιμήθηκα λοιπόν να της προσφέρω στη διαδρομή την εικόνα που είχα αγοράσει. Παραδόξως μου την επέστρεψε. Δεν ήθελε άλλες εικόνες μου είπε. Είχε πάρα πολλές.
Παρόλο που πικράθηκα ελαφρά τότε, τώρα αναγνωρίζω το μεγάλο δώρο που μου έκανε. Από τότε η εικόνα του Οσίου έχει πάρει τη θέση της στο εικονοστάσι του σπιτιού μου και στέκεται εκεί ήσυχος και σιωπηλός φρουρός, προστάτης και αρωγός χωρίς να τον έχω επικαλεστεί ούτε μία φορά…
Σήμερα στη χάρη του μου φανέρωσε με μύριους τρόπους την παρουσία του και την αναγνώριση που τυγχάνει από χιλιάδες πιστούς ως θεραπευτής άγιος των σύγχρονων ασθενειών του αιώνα μας.

Στη μνήμη του προσφέρεται ταπεινά και το διήμερο αφιέρωμα στο ραδιόφωνο ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ για τα νέα του θαύματα, την ακολουθία, τον βίο του, την παράκληση, τον Εσπερινό της γιορτής του και τις ζωντανές μαρτυρίες πολλών συνανθρώπων μας που βρήκαν ίαση στις ασθένειες και παρηγοριά στον πόνο τους. Ταπεινός άγιος που δοξάζει τον Πανάγιο Τριαδικό μας Θεό με τις θαυματουργίες του. Η χάρη του να μας στηρίζει και να μας θεραπεύει. Αμήν. 

Πατώντας στην ακόλουθη διεύθυνση, όσοι επιθυμείτε σήμερα 7 και αύριο 8 Φεβρουαρίου, ακούτε αφιέρωμα στον Άγιο Παρθένιο Λαμψάκου. Την Ακολουθία του, τον Εσπερινό, τα θαύματα, τις νέες θαυματουργίες του, τον Βίο του, την Παράκλησή του κ.ά. 

http://agiamarina.radiostream321.com/


Βίος Αγίου



Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
Ημερομηνία εορτής: 07/02/2017
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 7 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Ιερά Λείψανα: Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ροβελίστας Άρτας και Κύκκου Κύπρου.



Ἀφῆκε τὸν χοῦν Παρθένιος Λαμψάκῳ,
Λαμπτῆρα πυρσεύοντα φῶς αὐτοῦ μέγα.
Παρθένιος κατέδαρθε, λαχὼν μακρὸν ἑβδόμῃ ὕπνον.
Βιογραφία
Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Tῷ μύρῳ τοῦ Πνεύματος, ποιμὴν Λαμψάκου ὀφθείς, τὴν θείαν ἐνέργειαν παρὰ Θεοῦ δαψιλῶς θαυμάτων ἐπλούτησας, δαίμονας ἀπελαύνειν, ἀσθενοῦντας ἰᾶσθαι, νόσους ἀποδιώκειν καὶ πληρῶν τὰς αἰτήσεις, Παρθένιε ἱεράρχα, τῶν προσιόντων σοι.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τῶν θαυμάτων εἴληφας, τήν θείαν χάριν θεόφρον, ἱερέ Παρθένιε, θαυματουργέ θεοφόρε, ἅπαντα, πιστῶν τά πάθη ἀποκαθαίρων, πνεύματα, τῆς πονηρίας πάτερ ἐλαύνων· διά τοῦτο σέ ὑμνοῦμεν, ὡς μέγαν μύστην Θεοῦ τῆς χάριτος.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Τῆς Λαμψάκου ὁ μέγας θαυματουργός, ἀναβὰς ἐν τῷ ὕψει τῶν ἀρετῶν, ἀστράπτεις τοῖς πέρασι, τῷ φωτὶ τῶν ἰάσεων, τοὺς ζοφώδεις Δαίμονας, σκορπίζων φαιδρότατα, καὶ ἐλαύνων νόσους, χρησταῖς ἐπικλήσεσιν· ὅθεν καὶ τῆς πλάνης, τῶν εἰδώλων καθάρας, πᾶσαν τὴν Ἑλλήσποντον, καταλάμπεις τοῖς θαύμασι, Θεοφόρε Παρθένιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.

Ὁ Οἶκος
Φῶς νοερὸν τὸ ἐκ φωτός, Πατρὸς τοῦ προανάρχου, Υἱὲ Θεοῦ καὶ Λόγε, ὁ καταυγάζων πᾶσαν τὴν οἰκουμένην θεϊκῶς, φώτισόν μου τὰς φρένας, τὸν νοῦν καὶ τὸν λογισμόν, τοῦ ἀνυμνῆσαι σήμερον τὴν φαιδρὰν ταύτην πανήγυριν καὶ σεμνοπρεπεστάτην τοῦ Ὁσίου Παρθενίου· αὐτὸς γὰρ ἀληθῶς ἐν γῇ θαυμασίαν διετέλεσε ζωὴν καὶ πολιτείαν· διὰ τοῦτο συνελθόντες εὐφημοῦμεν αὐτόν, ὡς μέγαν μύστην Θεοῦ τῆς χάριτος.
saint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας: