Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Αγ. Δημητρίου Ροστόφ: "Για την προσευχή του ανθρώπου που έχει απομονωθεί στο ταμείο της καρδιάς του και διδάσκεται μυστικά".



ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν ποιο είναι  το εσωτερικό έργο του θεοσεβούμενου ανθρώπου.

Επίσης δεν γνωρίζουν τι θα πει να σκέπτεται κανείς τον Θεό.

Και τίποτα δεν γνωρίζουν για τη νοερά προσευχή (δηλαδή τη συνεχή επανάληψη -με συγκεντρωμένο τον νου- της ευχής: Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με).

Αλλά νομίζουν ότι αρκεί να προσεύχεται κανείς μόνο με τις προσευχές εκείνες που βρίσκει στα εκκλησιαστικά βιβλία.
Σχετικά όμως με τη μυστική συνομιλία με τον Θεό μέσα στην καρδιά τους και την ωφέλεια που προέρχεται από αυτή δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα γι΄αυτήν και ποτέ δεν γεύτηκαν τη γλυκύτητά της. 
Όπως ακριβώς ένας  εκ γενετής τυφλός ακούει  μόνον περί ηλιακού φωτός χωρίς να γνωρίζει τι είναι αυτό έτσι και αυτοί έχουν μόνο ακούσει  περί νοεράς προσευχής και θεοσεβείας χωρίς να καταλαβαίνουν την ουσία τους. 

Οι άνθρωποι αυτοί από άγνοια δική τους στερούνται πολλά πνευματικά αγαθά. Στερούνται επίσης και την αγαθή πρόοδο που οδηγεί στο να είμαστε τελείως ευάρεστοι μπροστά στον Θεό. 

Γι΄αυτό, για τη νουθεσία των ταπεινών προτείνεται εδώ κάτι σχετικό για την εσωτερική μαθητεία και τη νοερή προσευχή, ώστε όποιος θέλει με τη βοήθεια του Θεού να ασχοληθεί με την πνευματική αυτή εργασία, να φωτιστεί και να να προοδεύσει στην κατά Χριστόν ζωή.

Η πνευματική μαθητεία του εσωτερικού ανθρώπου βασίζεται περισσότερο στα λόγια του Χριστού: 
"Εσύ, όταν προσεύχεσαι, είσελθε στο ταμείο σου και αφού κλείσεις την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου που βρίσκεται εκεί στα κρυφά".
 Από το βιβλίο:


  • Η νοερά άθλησις – Συλλογή διδασκαλιών των Αγίων Πατέρων και πεπειραμένων ασκητών περί της προσευχής του Ιησού Χριστού.
  • Μετάφρασις εκ του Ρωσικού. Έκδοσις Τετάρτη. Υπό γέροντος Βλασίου μοναχού και της συνοδείας αυτού. Γέννεσις Χριστού, Κατουνάκια Αγίου Όρους. Αθήναι 2007.
Προοίμιον.
  • Περί προσευχής ανθρώπου που έχει απομονωθεί είς το ταμείον της καρδίας του όπου προσεύχεται και διδάσκεται μυστικώς.

***************

ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ


--------------------------------------------------------------------

Ηλεκτρονική πηγή:

****************************************

http://agiamarina.radiostream321.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια :