Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Να χρησιμοποιείς τα δάκρυα για να επιτύχεις κάθε αίτημά σου. Γιατί πολύ χαίρεται ο Κύριος όταν προσεύχεσαι με δάκρυα.














πατερικες ευλογίες με λογια απλά

Μικρή πνευματική στήριξη 
 ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ Τεσσαρακοστή
ΔΑΚΡΥΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ – ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ
6. Να χρησιμοποιείς τα δάκρυα για να επιτύχεις κάθε αίτημά σου. Γιατί πολύ χαίρεται ο Κύριος όταν προσεύχεσαι με δάκρυα.
7. Αν στην προσευχή σου χύνεις πηγές δακρύων, μην υπερηφανεύεσαι ότι τάχα είσαι ανώτερος από τούς πολλούς. Δεν είναι δικό σου κατόρθωμα αυτό αλλά βοήθεια για την προσευχή σου από τον Κύριο, για να μπορέσεις να εξομολογηθείς με προθυμία τις αμαρτίες σου σ΄ Αυτόν και να τον εξευμενίσεις με τα δάκρυά σου. Μη λοιπόν μετατρέψεις σε πάθος το βοήθημά σου κατά των παθών, για να μην παροργίσεις περισσότερο τον Κύριο πού σου έδωσε αυτή τη χάρη.
8. Πολλοί, εκεί πού έχυναν δάκρυα για τις αμαρτίες τους, λησμόνησαν τον σκοπό των δακρύων, υπερηφανεύτηκαν και ξεστράτισαν. 

Άγιος Νείλος ο ασκητής
Περί προσευχής 153 κεφάλαια

_________________________

 Ν ο η μ α τ ι κ ή   π ρ ο σ έ γ γ ι σ η

Η πνευματική ζωή δεν είναι απλή ανθρώπινη υπόθεση. Είναι η επιστήμη των επιστημών. Που δεν διδάσκεται στα θρανία αλλά είναι βίωμα και τρόπος ζωής. Έτσι καθώς σε κάθε επιστημονική εργασία χρειάζονται βοηθήματα, όπως λεξικά, υπολογιστές, σχετικά βιβλία, συγγράμματα και εγκυκλοπαίδειες παρομοίως και στον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό δεν πορεύεται κανείς χωρίς τα απαραίτητα βοηθητικά μέσα.

Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση τα βοηθήματα είναι θεοδώρητα και θεόσταλτα. Ό,τι κερδίζουμε στον πνευματικό αγώνα, μας το παραχωρεί ο Κύριος.

Όσο και να αγωνιζόμαστε για να ελκύσουμε το Πανάγιο Πνεύμα, είμαστε ανίκανοι και αδύναμοι να το επιτύχουμε, αν ο Θεός δεν το επιτρέψει.

Συμβαίνει έτσι προφανώς για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ελαχιστότητά μας και να εκτιμήσουμε την αξία της θείας δωρεάς. Ώστε να τη σεβαστούμε, να τη διαφυλάξουμε, να την υπολογίσουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την καρπωθούμε για να αγιαστούμε.

Η χάρη Του δεν έρχεται με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς. Δεν θέλει θορυβώδεις ανθρώπινες διαδικασίες και θεατρινίστικες εκδηλώσεις. Είναι αγία και ιερή, σεμνή και διακριτική, λεπτεπίλεπτη και θεία, ενώ εμφανίζεται στα άδυτα της ψυχής μας, στα Άγια των Αγίων μέσα στο πνευματικό εργαστήρι της κάθε καρδιάς, όπου κατοικοεδρεύει ο ίδιος ο Ύψιστος.

Απαιτεί οπωσδήποτε καθαρή καρδιά, αγαθή προαίρεση, προσευχή, νήψη, δηλαδή εγρήγορση, διάκριση, προσοχή, φύλαξη του νου, εγκράτεια, τήρηση των εντολών Του Θεού, μετάνοια και ταπεινοφροσύνη. Δίνει κάθαρση, αγάπη, σύνεση, πληρότητα και φώτιση.

Έρχεται μυστικά, ταπεινά, απλά και απαλά, κατά τον όσιο Πορφύριο, ως πνοή ζώσα και  ενεργούσα, ως χαρά τα μέλη πληρούσα, ως γλυκεία κατάνυξις ή ως «καύσις καρδίας» μέσα στη θέρμη της προσευχής.

Είναι απρόβλεπτη, καθαρή και άσπιλη και δεν μπορεί να μπει σε ανθρώπινα καλούπια. Γιατί έρχεται από την αληθινή πηγή της ζωής, αμόλυντη από την αμαρτωλή μιαρότητα του πεπτωκότος  ανθρώπου.

Γι΄αυτό και ονομάζεται «χάρις». Διότι χαρίζεται, δωρίζεται. Δεν αγοράζεται, δεν παράγεται, δεν συσκευάζεται, δεν μεταβιβάζεται και δεν πωλείται. Είναι χάρισμα από τον Θεό. Είναι εύνοια ανυπολόγιστης σημασίας. Είναι προσφορά ανεκτίμητης αξίας. Είναι η μεγαλύτερη ευλογία που μπορεί να δεχτεί ο άνθρωπος. 

Είναι αποκλειστική σχέση και δοσοληψία θείου έρωτος ανάμεσα στον ταπεινό διάκονο του Ιησού και του πλησίον, δηλαδή τον προσευχόμενο πιστό και στον αγαπημένο του Νυμφίο, όπου δεν χωράει τίποτα και κανείς άλλος ανάμεσά τους.

Είναι πλασμένος ο άνθρωπος για αυτή την κατάσταση της χάριτος. Για να δέχεται τον Θεό μέσα του. Για να ενώνεται με τον γλυκύτατο Ιησού μέσω της καρδιακής προσευχής για να ενοποιηθούν στο όνομά Του -  δηλαδή «ίνα εν ώσι» - πάντες οι λαοί της γης, όλοι οι άνθρωποι του κόσμου. 

Με την προϋπόθεση πάντα ο αγωνιστής χριστιανός να καθυποτάξει και να καθηλώσει  τον περιπλανώμενο νου του στην καρδιά του, μακριά από τις βιοτικές απασχολήσεις απολαμβάνοντας τους γλυκείς καρπούς της προσευχής με τη χάρη του Θεού. Όσο δύσκολο και να είναι αυτό δεν είναι ακατόρθωτο και αποζημιώνει  συν τω χρόνω αν το προσπαθεί κανείς με ζήλο και φόβο Θεού.

Επειδή όμως και ο πονηρός εχθρός του ανθρώπου μπορεί να παραπλανήσει τον άνθρωπο δίνοντάς του ως ένα βαθμό παρόμοιες καταστάσεις χρειάζονται αξιόπιστα φίλτρα και μέσα διάκρισης κάθε φορά. Γιατί η πλάνη καραδοκεί.

Έτσι ο πανάγαθος Θεός για την προστασία μας από τις εξαπατήσεις του πονηρού, μας παρέχει εχέγγυα με απλανή προμηνύματα, δοκιμασμένα και προτεινόμενα συλλήβδην από τους Αγίους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. 
 
Και ο λόγος εδώ είναι για τα αγιαστικά δάκρυα της μετανοίας. Με μία σκέψη ειλικρινούς αυτοταπείνωσης  ο Κύριος ανταποκρίνεται στην προσευχή μας και εάν κρίνει, δίνει δάκρυα χαροποιού πένθους που ξαλαφρώνουν τον πιστό από τα φορτία των αμαρτιών του καθαρίζοντας την ψυχή του για να δεχτεί τον Πανάγιο Θεό.

Είναι λεπτές καταστάσεις και λεπτές ισορροπίες, που λαμβάνουν χώρα στην ησυχία της προσευχής και παρέχουν το δραστικότερο όπλο εναντίον των πειρασμικών επιθέσεων του πονηρού πνεύματος. Μας χαρίζονται για να συναισθανθούμε την αμαρτωλότητά μας, να ζητήσουμε συγχώρηση και να εξευμενιστούμε στα μάτια του Θεού.

Ο όσιος Νείλος μας δίνει και την ωφελιμιστική για την ψυχή μας διάσταση του δώρου των δακρύων προτρέποντάς μας να χρησιμοποιούμε τα δάκρυα για να επιτύχουμε κάθε δίκαιο αίτημά μας. 

Ωστόσο χωρίς την ταπείνωση δάκρυα δεν έρχονται. Η ξηρασία δακρύων είναι ένδειξη υπερηφανείας. Η ταπείνωση είναι που κατακαίει τον μισόκαλο εχθρό του ανθρώπου. Συνεπώς με τα δάκρυα της συντριβής εκείνος δεν μπορεί να συνυπάρξει και αποχωρεί. Διότι όλα τα κάνει καλύτερα από μας, καθώς αγρυπνεί διαρκώς, μόνο στο να ταπεινωθεί και να μετανοήσει έχει δυσκολία.

Με τα δάκρυα ο Θεός χαίρεται και ο πονηρός συντρίβεται. Αρκεί να μην πέσει ο πιστός στην εκ δεξιών πλάνη της υπεροψίας, της οίησης και της αλαζονίας και αρχίσει να αισθάνεται ανώτερος των άλλων. Γιατί έτσι ο Θεός παροργίζεται με όσους παρανόησαν τον σωστικό σκοπό των δακρύων και ξεστράτισαν.

Είθε ο πανάγαθος Τριαδικός Θεός να παραχωρεί σε όλους μας το δώρο των καθαρών δακρύων που ξεπλένουν τα πλήθη των ανομημάτων μας με συντριβή καρδίας και θεία μέθεξη. Αμήν.

-------------------------------------------------------------------------------------------





Δεν υπάρχουν σχόλια :