Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Όταν θέλεις να προσευχηθείς νοερά από τα βάθη της καρδιάς σου να μιμηθείς τον τζίτζικα...

Όταν, αγαπητέ, θέλεις να προσευχηθείς νοερά από το βάθος του εαυτού σου, να μιμηθείς σε αυτή σου την καρδιακή ευχή τη φωνή του τζίτζικα.


 Ο τζίτζικας φωνάζει κατά δύο τρόπους. Διότι πρώτα φωνάζει σχεδόν πέντε δέκα φορές με λίγη και κομμένη φωνή και ύστερα στο τέλος τελειώνει τη φωνή του με δυνατότερο τόνο και με φωνή μουσικότερη που την τραβάει κιόλας.

Έτσι κι εσύ, αγαπητέ, όταν προσεύχεσαι νοερά μέσα στην καρδιά σου να προσεύχεσαι ως εξής: πρώτα να λες το: "Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με" καμιά δεκαριά φορές δυνατά από την καρδιά σου και καθαρά με τον νου σου από το βάθος του εαυτού σου. 
Σε κάθε αναπνοή μία ευχή αλλά σε κάθε ευχή να κρατάς την αναπνοή σου, όταν τη μελετά η καρδιά σου από το βάθος της. 

Κι αφού πεις καμιά δεκαριά φορές ή και περισσότερες την ευχή με αυτό τον τρόπο, μέχρι που να θερμανθείς μέσα σου, εκεί όπου μελετήθηκε η ευχή, τότε λέγε αυτή την ευχή με δυνατότερο τρόπο του εαυτού σου και με περισσότερη ένταση της καρδιάς σου, όπως τελειώνει και ο τζίτζικας τη μελωδία του με δυνατότερο τόνο της φωνής του και μουσικότερη φωνή.

Αυτή δε η ευχή που λέγεται συνήθως Νοερά Προσευχή λέγεται επίσης και Καρδιακή Προσευχή και Νηπτική Προσευχή.

Κι όταν μεν τη λες νοερά και τη μελετάς μυστικά μέσα σου, ήσυχα, με τον ενδιάθετο λόγο τότε αυτή η ευχή λέγεται Νοερά Προσευχή.

Όταν πάλι λες την ευχή αυτή με την καρδιά σου, από το βάθος της καρδιάς σου με δυνατό τόνο της καρδιάς σου, με εσωτερική ένταση της εαυτού σου τότε αυτή λέγεται Καρδιακή Ευχή.

Νηπτική δε λέγεται η ευχή, όταν με την προσευχή σου αυτή και από την άπειρη αγαθότητα του Θεού επισκέπτεται η Χάρη του Αγίου Πνεύματος την ψυχή σου και αγγίζει την καρδιά σου ή και σου δείχνει καμιά θεωρία  την οποία ατενίζει και γρηγορεί (νήφει) ο οφθαλμός της διανοίας σου.

Επομένως όταν εργάζεσαι σε αυτή τη νοερά προσευχή και τη μελετάς ευλαβικά όπως ταιριάζει σε αυτή και γι΄αυτό επισκέπτεται την ψυχή σου η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, τότε το όνομα του Ιησού, που εσύ μελετάς νοερά φαίνεται τόσο παρηγορητικό και  γλυκύ στη διάνοιά σου και την ψυχή σου ώστε δεν το χορταίνεις ποτέ μελετώντας το.

Όταν εργάζεσαι την καρδιακή ευχή (λέμε όταν την πετύχει η καρδιά σου) και ήθελε αγγίξει η Χάρη του Θεού την καρδιά, από την οποία Χάρη συλλαμβάνει η καρδιά σου την κατάνυξη όπως συνέλαβε η Κυρία Θεοτόκος τον Λόγο του Θεού από Πνεύματος Αγίου, τότε φαίνεται στην καρδιά σου το όνομα του Ιησού και Θεού και όλη η Αγία Γραφή ένας γλυκασμός που δεν περιγράφεται με λόγια και κάθε πνευματικό νόημά της γίνεται ένας γλυκόρροος ποταμός θείας κατάνυξης, που γλυκαίνει την καρδιά και τη θερμαίνει θαυμάσια στον έρωτα και την αγάπη του δημιουργού της Θεού".



ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια :