Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

"Αν η αγάπη καταστρέφει τη ζωή και φέρνει την απώλεια στους αγαπημένους αυτό είναι όργιο του διαβόλου...."


Αποθησαύρισμα από επιστολές του Γέροντα Ιωάννη της Μονής των Σπηλαίων (Πσκώφ)

***"Αγαπητέ πάτερ Ντ.

Στον μοναχό αρμόζει να μάχεται με τους πειρασμούς επί τόπου. 

Διότι από την πείρα μου θα σας πω ότι στον νέο τόπο ο ίδιος δαίμονας θα σας επιτεθεί με διπλασιασμένη δύναμη δικαιωματικά, διότι ήδη μία φορά κατέκτησε τη νίκη πάνω σας, αφού σας έδιωξε από το πεδίο μάχης.

Μα κι αυτό δεν είναι καθόλου αγάπη. 
Διαβάστε την πρώτη Επιστολή προς Κορινθίους εκεί υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης. 

Αν όμως η αγάπη καταστρέφει τη ζωή και φέρνει την απώλεια στους αγαπημένους, αυτό είναι όργιο του διαβόλου και τίποτα περισσότερο.

Ο Θεός να σας δώσει σοφία και να ενισχύσει μέσα σας τον μαχητή του Χριστού".

***Αγαπητέ Ι.

Το αίτημα για προσευχή το εκπληρώνω. Σε γράψαμε και στα δίπτυχα του μοναστηριού. Χρειάζεται να υπομείνεις τις επιθέσεις του εχθρού, αφού δεν είναι αναίτιες. Η ενασχόλησή σου με αιρετικές και δαιμονικές διδασκαλίες δεν μπορούσε να περάσει χωρίς συνέπειες. "Παιδεύων επαίδευσέ με ο Κύριος και τω θανάτω ού παρέδωκέ με".
Γι΄αυτό να χαίρεσαι.


Χαλάρωσε οπωσδήποτε τον κανόνα της προσευχής σου. 
Διότι όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν την ευχή του Ιησού και  συγχρόνως διατηρούν μέσα στην ψυχή και την καρδιά τα πάθη μπορεί να συμβεί και ψυχολογική βλάβη.
Επομένως όλα να τα κάνεις κατόπιν συμβουλής και λαμβάνοντας υπόψη το πώς αισθάνεσαι την υγεία σου.
Στόχος μας δεν είναι να σε εξαντλήσουμε και να σε στραγγίξουμε. Στόχος της προσευχής είναι να μάθεις ταπεινά να παραδίνεις τον εαυτό σου στο θέλημα του Θεού και υπομονετικά να σηκώνεις όλα, όσα επιτρέπει ο Κύριος. 

***Αγαπητή εν Κυρίω Μ.

Οι ασθένειές μας είναι αποτέλεσμα της αμαρτωλής ζωής και τη θεραπεία πρέπει να την αρχίζουμε από τη μετάνοια και το Άγιο Ευχέλαιο. Αυτά για την ψυχή. Μετά το ευχέλαιο χρειάζεται να απευθυνόμαστε στους γιατρούς, ώστε εκείνοι με τη βοήθεια του Θεού να βοηθήσουν και το άρρωστο σώμα.

Εξετάστε τη ζωή σας μήπως υπήρξαν θανάσιμες αμαρτίες π.χ. παιδοκτονία (έκτρωση) οι οποίες μπορεί να έπεσαν πάνω στο τέκνο σας. Εάν είστε ένοχη πρέπει να προσφέρετε μετάνοια. Να προσεύχεσθε για τον γιο σας σταθερά αλλά παραδίδοντας με υπομονή και ελπίδα τον εαυτό σας και τον γιο σας στο θέλημα του Θεού. Να προσεύχεσθε ιδιαιτέρως στον Άγιο Θεοδόσιο τον Τσερνίγωφ".

Από το βιβλίο:
Με λεπτότητα και αγάπη
Εκδόσεις Εν πλω

Δεν υπάρχουν σχόλια :