Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου: Οδηγίες για απερίσπαστη προσευχή

Πολύ σωστά συμπεραίνεις ότι όλα συνοψίζονται στην προσευχή. 

Η προσευχή είναι ένα πνευματικό βαρόμετρο αυτογνωσίας. Το βαρόμετρο μετράει την ατμοσφαιρική πίεση ή όπως λέει ο λαός δείχνει το πόσο ελαφρύς ή βαρύς είναι ο αέρας.

Και η προσευχή δείχνει πόσο χαμηλά ή ψηλά βρίσκεται το πνεύμα μας ως προς την επαφή του με τον Θεό. 

Συνέχισε να προσεύχεσαι όπως άρχισες. Να εκτελείς κανονικά τις ορθρινές και εσπερινές προσευχές σου. 

Παράλληλα να αγωνίζεσαι όλη μέρα στην αδιάλειπτη προσευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού, ελέησόν με". Η επανάληψη της ευχής και η επιμονή σου σε αυτήν την εργασία θα σε διδάξουν εμπειρικά τα πάντα. 

Ποτέ μην ξεχνάς πάντως πως η ουσία της προσευχής είναι η ανύψωση της καρδιάς και του νου στον Θεό.  

Ο Θεός βρίσκεται παντού. Ο προφήτης Δαβίδ νουθετούσε την ψυχή του."Δόξαζε ψυχή μου τον Κύριο σε κάθε τόπο της κυριαρχίας Του" (Ψαλμ. 102:22). Όπως σου έχω ήδη γράψει στη δοξολογία του Θεού μας παρακινεί περισσότερο απ΄οτιδήποτε άλλο η μνήμη του Θεού ή σύμφωνα με τη δική σου ακόμα καλύτερη διατύπωση η αγάπη για τον Θεό. Εύχομαι λοιπόν ο Κύριος να σου εμπνεύσει απέραντη αγάπη γι΄Αυτόν. Η αγάπη και η μνήμη του Θεού αλληλοεξαρτώνται και αλληλοϋποστηρίζονται.

Η μνήμη όταν συνοδεύεται από βαθύτατη επίγνωση των θείων ιδιοτήτων και ενεργειών γεννάει την αγάπη και η αγάπη συντηρεί τη μνήμη. Δεν έχεις επομένως παρά να ασκηθείς στη συνεχή μνήμη του Θεού που κατορθώνεται με την αδιάλειπτη νοερή επανάληψη της ευχής του Ιησού.

Λες ότι οι λογισμοί σου ξεφεύγουν και περιπλανιούνται. Αυτό πρέπει να το εμποδίζεις συμμαζεύοντας τον νου σου από την πρώτη στιγμή και επιδιώκοντας με εντατική προσπάθεια τη  ν ο ε ρ ά   π α ρ ά σ τ α σ η  ενώπιον του Κυρίου μέσα στην καρδιά, παράσταση που θα βιώνεις όχι μόνο όταν προσεύχεσαι μα και κάθε άλλη στιγμή  όπου κι αν βρίσκεσαι ό,τι κι αν κάνεις. Βάλε το ως κανόνα ζωής.

Να είσαι πάντα μαζί με τον Κύριο στον νου και στην καρδιά. Μην αφήνεις ποτέ τους λογισμούς να ξεφεύγουν. αλλά όταν το κάνουν φέρνε τους πίσω και ανάγκαζέ τους να παραμένουν στην καρδιά συνομιλώντας με τον γλυκύτατο Κύριο. Αφού βάλεις αυτόν τον κανόνα στον εαυτό σου αγωνίσου να τον εφαρμόσεις πιστά, ζητώντας με θερμή προσευχή και τη βοήθεια του Θεού.

Με τις ακόλουθες προϋποθέσεις σύντομα θα φτάσεις στην επιτυχία. 
1) ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ. Άρχισες τον αγώνα; Προχώρα ως το τέλος χωρίς διαλείμματα. 
2) ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Θα αδυνατίσει ο ζήλος, θα έρθει η αστάθεια. Θα προβάλει ακόμα και κάποια αμφιβολία. Διώχνε τα όλα αυτά και συνέχιζε τον αγώνα ασκώντας βία στον εαυτό σου, βία αυτοθέλητη και ελεύθερη.
3) ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ, ο οποίος βλέποντας τη φιλοτιμία και την ειλικρίνεια της προσπάθειάς σου για την οικειοποίηση της αδιάλειπτης προσευχής θα σε αξιώσει τελικά να την αποκτήσεις.

Τότε η προσευχή θα στερεωθεί στην καρδιά και θα αναβλύζει απ΄αυτήν μόνη της όπως το νερό από μια πηγή. 

Να ποιος είναι ο τρισευλογημένος καρπός του προσευχητικού αγώνα. Η προσδοκία του εμπνέει όλους, όσοι προσεύχονται. και η απόκτησή του γεμίζει την καρδιά με ανέκφραστη μακαριότητα, πνευματική χαρά και θεϊκή ειρήνη. Ο Κύριος θα σε αξιώσει να απολαύσεις αυτόν τον καρπό αλλά μόνο αν αγωνιστείς με επιμονή, σταθερότητα, αυτοπειθαρχία, καρτερία και ελπίδα. Έχε θάρρος.[....]

Τώρα έχουμε την αποκατάσταση του πνεύματος στη σωστή, τη φυσική την αρχική του θέση. 

Και μετά την αποκατάσταση του πνεύματος αρχίζει η διαδικασία της καθάρσεως.

Πρόκειται για μια ουσιώση αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της ψυχής, του σώματος και των εξωτερικών σχέσεων που κάνει τον άνθρωπο αληθινό πρόσωπο.
---------------------------------------------------------------------
Από το βιβλίο:
Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Γράμματα σε μια ψυχή
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :