Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Μην κάνετε ποτέ σε κανέναν παρατηρήσεις σε στιγμή ερεθισμού - Γερ. Σωφρόνιος του Έσσεξ



"...Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας στον ναό δώστε στον Θεό τον νου και την ψυχή και μην στρέφετε την προσοχή σας στο πώς ψάλλουν στέκονται, προσεύχονται και συμπεριφέρονται οι άλλοι.

Μην κάνετε ποτέ σε κανέναν παρατηρήσεις σε στιγμή ερεθισμού. Αργότερα αν επικρατεί ευχάριστη κατάσταση πνεύματος είναι δυνατόν να το κάνουμε με προσοχή.

Συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας ή καλύτερα στον Θεό. Μη σκέπτεστε το μέλλον μην το ανιχνεύετε....

Στον Θεό που είναι πυρ καταναλίσκον πρέπει να πλησιάζουμε με ιλαρότητα, ησυχία και ευλάβεια. Πρέπει να φυλαγόμαστε με κάθε τρόπο από κάθε τεχνητή, νευρική, αιματηρή διέγερση και από την ονειροπόληση.....

Να δώσει  ο Θεός να γνωρίσετε την αληθινή, απλανή, νοερή προσευχή και το πνευματικό πένθος. Σας αναφέρω μονάχα ότι το χάρισμα αυτό λίγοι (μονάδες όπως ο γέροντας π. Σιλουανός) το έλαβαν γρήγορα και σχετικά εύκολα για την ταπείνωσή τους. Η πλειονότητα όμως αναγκάζεται να κοπιάσει και να αγωνιστεί με άσκηση μέχρι θανάτου. Ο δρόμος αυτός κρύβει πολλές τρικυμίες, κινδύνους και θλίψεις.

Μην ορμάτε προς το πένθος με υπερβολικό πείσμα, πιέζοντας την καρδιά σας. Αν τώρα δεν έρχεται γιατί η καρδιά δεν έχει προετοιμαστεί γι΄αυτό με παθήματα θα έρθει αργότερα. Θα δοθεί όταν συνειδητοποιήσουμε την πτωχεία μας στον αγώνα της νηστείας, της υπακοής και της προσευχής.

Διαβάστε τους Βίους των Αγίων (ιδιαίτερα τα σλαβωνικά, ευανάγνωστα Μηναία του Δημητρίου του Ροστώφ).

Όταν σκέπτομαι την περίπτωσή σας συχνά μου έρχεται στον νου ο Βίος του Μεγάλου Αγίου Ευσταθίου του Πλακίδα. 

Προσεύχεσθε αγαπητέ πάτερ Δαβίδ, για μένα τον άθλιο. Παρακαλείτε τον Κύριο και την Υπεραγία Δέσποινα να με σπλαχνιστούν την ημέρα της Κρίσεως.
Ευλογείστε με.

             Ο ανάξιος εν Κυρίω ελάχιστος αδελφός Σας,
                ο αμαρτωλός ιεροδιάκονος Σωφρόνιος."-

-----------------------------------------------------------
Σταχυολόγημα από την 5η επιστολή του π. Σωφρονίου του Έσσεξ (1932)
από το βιβλίο ΑΓΩΝΑΣ ΘΕΟΓΝΩΣΙΑΣ
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :