Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Για την άλαδη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου: Λιόπιτα



Λιόπιττα

Για την ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλιές σούπα ταχίνι
λίγο αλάτι

Για την γέμισι:
250 γρ. ελiές μαύρες στεγνές σταφιδωμένες και καθαρισμένες από τα κουκούτσια και τις φλούδες
150 γρ. ψίχα καρύδια χοντροκομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
λίγος άνηθος ψιλοκομμένος

Ανακατεύουμε όλα τα της γέμισης.
Λειώνουμε το ταχίνι σε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με το αλεύρι. Με την ζύμη ανοίγουμε δύο χοντρά φύλλα.
Αλείβουμε ένα ταψάκι (ή μακρόστενη φόρμα) με ταχίνι.
Στρώνουμε το ένα φύλλο και ρίχνουμε την γέμισι απλώνοντάς την. Βάζουμε το άλλο φύλλο από πάνω και ενώνουμε τα δύο άκρα της ζύμης μας.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ο περίπου.
Όταν βγάλουμε από τον φούρνο, σκεπάζουμε καλά με πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. Η λιόπιττα αυτή συνοδεύεται άριστα με αλάδωτη μελιτζανοσαλάτα.

Σημείωσις: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό αλεύρι, αλλά με μαγιά μπύρας ή ξηρή.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Οψοποιών μαγγανείαι ήγουν καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική»

Του Αρχιμ. Δοσιθέου,  ηγουμένου της Μονής Τατάρνης
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ www.eptalofos.gr


http://therapeutirionorthodoxias.blogspot.gr/