Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΚΑΛΟΝ ΑΝΤΙ ΚΑΚΟΥ - ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΥΣΕΒΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ



Καθένας ο οποίος δοκιμάζεται από ανθρώπους δικούς του, και της Εκκλησίας ακόμη, δεν πικραίνεται, δεν θλίβεται, δεν υποφέρει; Αλλά όταν στέκεται αφοσιωμένος στην αποστολή του, στο ιδανικό του, άφθαστος σε σταθερότητα και αγώνα, τότε ζει πραγματικά τη θυσία του Σταυρού. Ζει μέσα στο « εἰ ἐμέ ἐδίωξαν και ὑμᾶς διώξουσι».
Πόση χαρά θα νιώθει εκεί πάνω στον Ουρανό καθένας που διώχτηκε. Εκεί δεν θα υπάρχει ούτε πόνος, ούτε δάκρυα, ούτε διωγμοί. Να κατορθώνει, λοιπόν, κανείς επάνω στον πόνο, επάνω στη δυσκολία να ζει Ουρανό.  Να σκεπάζει τη ζωή του όλη, η ζωή του Ουρανού. Τότε θα είναι απέραντα χαρούμενος και ικανοποιημένος. Τότε ξεπερνάει δυσκολίες, και αποκτά κεφάλαιο πνευματικής και αγίας ζωής κεφάλαιο που δεν μπορεί να του το πάρει κανείς, ούτε ο κοσμοκράτωρ ούτε οι άνθρωποι.
Να προσεύχεστε για όσους τυχόν παίρνουν εχθρική στάση εναντίον σας  να μην μιλάτε καθόλου… Εφόσον ο Θεός ‘’θέλει πάντας σωθήναι’’ δεν θα αφήσει τον πεπτωκότα. Θα φέρει τις ευκαιρίες και τις περιστάσεις. Όταν κανείς ζει το μεγαλείο του Θεού  και στέκεται στις ελλείψεις και τα ελαττώματα του, είναι αδύνατον να μη συγχωρήσει τους άλλους. Μπορεί να αδικούμεθα, μπορεί να υποφέρουμε, αλλά έχουμε και εμείς τα ελαττώματα μας. Μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ελαττώματα;»
Κάποτε κάποιο πνευματικό του παιδί του είπε:
- Πάτερ Ευσέβιε, λένε αυτά τα ψεύδη εναντίον σας, εκείνος καλοκάγαθα χαμογέλασε και είπε:
- Έτσι ε! Ας είναι ευλογημένοι. Κάποια άλλη δύναμη τα υπαγορεύει αυτά παιδί μου. Προσευχή πολλή να κάνουμε γι αυτούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ. ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.»
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ www.eptalofos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :