Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Επιστολές πνευματικού Ιεράς Μονής Βαλαάμ (35η)


 Ο μεγαλόσχημος ηγούμενος Ιωάννης

Περί μοιχείας

Φωτό
 Ό Χριστός εν μέσω ημών. Έλαβα το γράμμα σου και σπεύδω να απαντήσω. Μην απελπίζεσαι, μη στενοχωριέσαι, ειρήνευε. «Αμαρτία και κακό όλους κυνηγά», λέει ή λαϊκή παροιμία. Οι Φαρισαίοι έφεραν στο Χριστό μια γυναίκα πού είχε συλληφθεί επί μοιχεία και του είπαν: Διδάσκαλε, τι πρέπει να της κάνουμε; Διάβασε αυτό το χωρίο από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (Η' 3-11).

Ό Θεός να σε φυλάξει από το να αφήσεις τον άνδρα σου. Υπόμενε και προσεύχου, και ό ελεήμων Κύριος θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε και αυτό το λυπηρό γεγονός. Ό άνδρας σου έχει πολύ ταπεινωθεί, κλαίει και ζητά συγχώρεση. Και συ σύμφωνα με την εντολή του Θεού, συγχώρεσε τον και ποτέ πια μην τον ελέγχεις ούτε να του θυμίζεις το πέσιμο του. Του φθάνει ή ντροπή πού τον βρήκες πάνω στην πράξη αμαρτάνοντας• πολύ βαρύ του πέφτει να το σηκώσει, ό Κύριος να τον βοηθήσει. Μην τον θλίβεις περισσότερο• προσπάθησε να δείχνεσαι χαρούμενη, έτσι θα ξαλαφρώσεις τα ψυχικά του βάσανα. 

Ό άγιος απόστολος παραγγέλλει: 
 «-Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε, και ούτως αναπληρώσατε τον νόμον τον Χριστού». Αν κάνεις έτσι, ή προσευχή σου θα ανεβαίνει προς το Θεό ακόμη πιο καθαρή. Οι άγιοι Πατέρες γράφουν: «Σκέπαζε την αμαρτία του πλησίον σου, και ό Κύριος θα σκεπάσει τη δική σου». Αυτό συνέβη ασφαλώς, όταν ό άνδρας σου είχε μεθύσει. Κάτι τέτοιο έγινε και με το δίκαιο Λώτ, όταν μεθυσμένος αμάρτησε με τις κόρες του. Διάβασε τι λέγει ή Αγία Γραφή γι' αυτό στο βιβλίο της Γενέσεως (ΙΘ' 30-38). 

Έγραψα την παρούσα επιστολή, μόλις διάβασα το γράμμα σου. Ζητώ συγγνώμη για το σύντομο της απάντησής μου. Τούτη ή επίγεια ζωή μας είναι πράγματι ένα ταξίδι στο πέλαγος της ζωής, κατά τη διάρκεια του οποίου το καραβάκι μας συναντά πολλών ειδών τρικυμίες και κάθε στιγμή κινδυνεύει να βυθιστεί. Όμως δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας, αλλά με τη βοήθεια του Θεού να προσπαθούμε να το περάσουμε για να φθάσουμε μια ήμερα στο γαλήνιο λιμάνι της επουράνιας βασιλείας.

Με συμπόνια και προσευχή θα είμαι μαζί σας.